Hlavní obsah

Sněmovna nedovolila vyslýchat členy komise k reorganizaci policie

Novinky, bja

Poslanecká sněmovna neumožní Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) vyslechnout sedm členů sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Inspekce je chtěla vyslechnout v souvislosti s prověřením úniků údajů z takzvané Šlachtovy zprávy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie Pavel Blažek

Článek

GIBS chtěla poslance vyslechnout v souvislosti s podnětem — který dala sama komise Nejvyššímu státnímu zastupitelství — aby se prověřily úniky do médií z takzvané Šlachtovy zprávy, pojmenované po bývalém řediteli dnes už neexistujícího protimafiánského policejního útvaru Roberta Šlachty.

Členové komise ve Sněmovně argumentovali, že informace, které komise shromáždila, jsou důvěrné. Navíc prý žádné skutečnosti médiím nevynášeli. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) se měly citlivé informace dostat do médií ještě předtím, než se s nimi seznámila komise.

„Jde tu o zaměstnance i o stohy spisů, které se tam shromáždily. Fungovali jsme tam v režimu, kdy jsme těm lidem říkali, my jsme vázáni mlčenlivostí, nám můžete všechno říct. Když nás teď zbavíte mlčenlivosti, tak je to ‚Sorry jako‘,” uvedl pak poslanec a člen vyšetřovací komise Martin Lank (zvolený za Úsvit).

Dodal, že on sám by se prý nebál vypovídat před inspekcí, protože má stejně velice chatrnou paměť.

„Naprosto nemožné”

„Pokládám za naprosto nemožné, abychom v této kauze něco podobného udělali,” řekl poslanec Marek Benda (ODS). Je to podle něj nemožné ve chvíli, kdy komise vyšetřovala práci policie i státních zastupitelství.

„Není možné, aby podřízený orgán státní moci sem následně přišel a řekl: Chceme všechny vaše podklady,” dodal. Mluvil i o zvůli olomouckých vrchních státních zástupců.

Pro usnesení nepustit členy komise k výslechu hlasovalo 132 z 143 přítomných. Proti nebyl nikdo.

Výběr článků

Načítám