Hlavní obsah

Do vazby putuje i osmý obviněný v kauze úniků policejních informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soudce brněnského Městského soudu poslal v úterý do vazby osmého obviněného v kauze úniků informací z policejních vyšetřování, do kterého měli být zapleteni elitní policisté a vlivní podnikatelé. V kauze figuruje celkem 18 obviněných, osm z nich sedí ve vazbě, aby neovlivňovali svědky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Soud rozhodl o vzetí osoby do vazby z důvodu obav, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání. Uvedená osoba si podala proti usnesení o vazbě stížnost,“ potvrdila informaci mluvčí soudu Petra Hovorková.

Podle olomouckých žalobců jsou obvinění podezřelí z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a nadržování.

O uvalení vazby na sedm obviněných rozhodl brněnský městský soud již v sobotu. Žalobci navrhli koluzní důvod vazby, to znamená nebezpečí, že by dotyční mohli mařit vyšetřování, ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné. [celá zpráva]

Firma spojitost s případem odmítá

Mezi stíhanými je kromě jiných i zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové David Rusňák, majitel skupiny DRFG, který patřil mezi sponzory ANO. Jeho žena Petra je radní za ANO na brněnském magistrátu. DRFG se v pondělí ohradila proti tomu, že prý byla vtažena do předvolební kampaně.

„Skupina DRFG si nepřeje být součástí politických tahanic. Není pravda, že DRFG je součástí nějaké „chobotnice“ propojující svět politiky, veřejné správy a byznysu. DRFG působí v oblasti investic a dalších obchodních činností výhradně v privátní sféře. Není pravda, že David Rusňák, bývalý řadový člen politického hnutí ANO 2011, zneužíval svých rodinných vazeb k získávání výhod pro svoje podnikání,“ napsala skupina v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám