Hlavní obsah

Zemřela Božena Fuková, statečná poslankyně z roku 1968

Právo, JB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 18. května zemřela ve věku 82 let Božena Fuková, nejmladší ze čtyř poslanců čs. parlamentu, kteří hlasovali proti okupaci země v roce 1968. Bylo jí tehdy 33 let, měla čtyřletou dcerku, a přece našla v sobě odvahu jako málokdo z tehdejších politiků. V říjnu 1969 byla zbavena mandátu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Božena Fuková (vpravo) na snímku s Vlastou Parkanovou na vzpomínkové akci ke 40. výročí událostí v srpnu 1968.

Článek

Původní profesí ekonomka patřila v 60. letech mezi aktivní spolupracovníky reformního týmu Oty Šika.

Ve volbách roku 1964 byla zvolena do Národního shromáždění ČSSR za Středoslovenský kraj. V něm zasedala až do konce volebního období parlamentu v roce 1968.

Po federalizaci Československa usedla roku 1969 do Sněmovny lidu Federálního shromáždění, ale v říjnu 1969 byla zbavena mandátu, propuštěna ze zaměstnání a opakovaně vyslýchána StB. Své názory ale neodvolala a udržovala styky s dalšími, kteří hlasovali proti okupaci sovětskými vojsky.

Po sametové revoluci se nakrátko vrátila do parlamentu. Byla také členkou komise pro odchod sovětských vojsk z Československa, kterou vedli Josef Macek a Michael Kocáb.

Prezident Miloš Zeman jí udělil v roce 2014 medaili Za statečnost. V té době obdržela od Nadace Charty 77 i Cenu F. Kriegla za zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost a demokracii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám