Hlavní obsah

Namísto Trumpové se má stát velvyslancem v ČR konzervativec King

Exmanželka Donalda Trumpa Ivana nebude velvyslankyní USA v České republice, ačkoliv se zde narodila a sama si o jmenování řekla. S odkazem na diplomatické zdroje o tom ve čtvrtek informoval server Aktuálně.cz. Ambasadorem se podle něj má stát kongresman Steve King, obhájce držení zbraní a zastánce Geerta Wilderse a Marine Le Penové.

Foto: Profimedia.cz

Kongresman Steve King

Článek

Republikán King, který oslaví za deset dnů 68. narozeniny, působí ve Sněmovně reprezentantů čtvrtým rokem. Předtím sloužil v senátu svého domovského státu. V republikánských primárkách před prezidentskou volbou nejprve podporoval ultrakonzervativního evangelikála Teda Cruze a následně podpořil vítězného Donalda Trumpa.

Studoval matematiku a biologii, ale studium nedokončil a ve svých 26 letech založil vlastní firmu na vyvážení zeminy.

King chválil plány prezidenta Trumpa na deportace ilegálních přistěhovalců a nedávno se dostal do křížku s jednou Latinoameričankou, která si postěžovala, že vážila cestu z Iowy do Washingtonu kvůli dohodnuté schůzce v senátorově kanceláři, ale nikdo nepřišel. King jí na Twitteru odepsal, zda „lže pokaždé, když použije angličtinu“.

Foto: steveking.house.gov

Americký kongresman Steve King

Server Wikipedie současně upozorňuje, že organizace InsideGov Kinga v srpnu 2015 vyhodnotila jako jednoho z nejméně výkonných zákonodárců, protože jeho návrhy opakovaně narážely už ve výborech.

Proti pomoci pro zaplavený New Orleans

King podporuje držení zbraní, je proti sňatkům homosexuálů a po hurikánu Katrina, který v roce 2005 zpustošil jih USA, když voda zaplavila prakticky celé New Orleans, hlasoval proti uvolnění vládní pomoci postiženým regionům s tím, že vláda neukázala jasný plán, kam peníze půjdou. Ani varování před globální změnou klimatu nebere King vážně a tvrdí, že ti, kdo ji připouštějí, jsou členové novodobého náboženství.

Podle Wikipedie má také zákonodárce na svém stole vlaječku Konfederace, ačkoliv Iowa byla během občanské války součástí Unie. Mediální pozornost si kongresman z Iowy vysloužil také chválou nizozemského populisty Geerta Wilderse a francouzské neúspěšné kandidátky na prezidentku Marine Le Penové, kteří se oba vymezují vůči islámu.

King má se svou ženou Marilyn tři děti. Pod manželčiným vlivem přešel od metodistů ke katolíkům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám