Hlavní obsah

Babiš navrhl Sobotkovi místo sebe poslance ANO Pilného

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu navrhl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) jako nového šéfa státní kasy poslance ANO a šéfa hospodářského výboru Sněmovny Ivana Pilného. Sobotka už odmítl dvě jména, se kterými Babiš kalkuloval - náměstkyni ministra financí pro daně Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Andrej Babiš po schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou, kde představil Ivana Pilného jako kandidáta na ministra financíVideo: ČTK

 
Článek

„Předal jsem panu premiérovi návrh a pan premiér si pozve kandidáta a potom se vyjádří,” prohlásil Babiš.

Na otázku, zda je navrhovaným kandidátem Pilný, Babiš odpověděl, že ano.

„Je to dobrý kandidát, je to zkušený člověk, v ekonomice se vyzná, dobře vystupuje na veřejnosti, je nezávislý. Má svoje názory, rozhodně to není moje loutka,” tvrdí šéf ANO.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný z hnutí ANO

Sobotka prý jméno nekomentoval, s Pilným se chce setkat ještě během středy, uvedl Babiš. Atmosféra schůzky vicepremiéra s premiérem byla podle Babiše normální.

Pilný: Je potřeba ukončit krizi

O nabídce na post ministra financí už Pilný mluvil v úterý v ČT. „Je potřeba přijmout nějakou odpovědnost a tu krizi ukončit,“ řekl Pilný.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Andrej Babiš po schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou

O tom, kdo Babiše nahradí v ministerském křesle, v úterý do noci jednalo vedení hnutí ANO. Česká televize uvedla, že dalšími adepty byli ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Toho kandidáta, kterého navrhneme, nebude mít důvod odmítnout. Co se bude dít, když to jméno premiér nebude akceptovat, nebudu komentovat. Nechci dávat žádné vzkazy a výhružky, podle toho, jak se zachová, si každý udělá obraz, jak se pan premiér zachová,” řekl v úterý večer Babiš. Podobné stanovisko zopakoval i ve středu.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v úterý prohlásil, že by se hnutí mělo držet pravidla „tři a dost”.

Ani Brabec, ani Schillerová

Sobotka už v pondělí odmítl, že by Babiše vystřídal Brabec či náměstkyně Schillerová. Ta by byla podle premiéra pouze Babišovou prodlouženou rukou. Vyčetl jí také, že nese odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy.

Vadí mu také silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní, který podle něj náměstkyně prosazuje. Schillerová se proti premiérovým výtkám ohradila se slovy, že je pouze „obyčejná ženská” a „nikdo si na ní nic nevezme”.

Anketa

Je pro vás Ivan Pilný vhodným kandidátem na ministra financí?
Ano
75,5 %
Ne
15,7 %
Nevím
8,8 %
Celkem hlasovalo 2278 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám