Hlavní obsah

Kandidáty ANO na ministra financí jsou Pilný, Pelikán a Šlechtová

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Jedním z kandidátů, který by měl vystřídat Andreje Babiše v křesle ministra financí, je šéf hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). Babiš to potvrdil v úterý po večerním jednání předsednictva hnutí. Vedení ANO jedná o dalších dvou jménech, ta však Babiš prozradit nechtěl. Podle České televize jsou dalšími kandidáty ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný z hnutí ANO

Článek

„Jak už jsme oznámili, hnutí projednává nový návrh na pozici ministerstva financí. Oslovili jsme tři kandidáty na tento post, všichni souhlasili,” uvedl po jednání předsednictva hnutí ANO Babiš.

Šéf stání kasy se má ve středu sejít s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a oficiálně mu jednoho kandidáta navrhnout. Kdo to bude, Babiš neřekl, odmítl také upřesnit čas, kdy se má se Sobotkou sejít. Potvrdil však, že jedním z adeptů je šéf sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný.

„Ivan Pilný je jeden z kanidátů. Ale definitivní jméno nejdříve řeknu panu premiérovi,” stál si za svým Babiš. „Toho kandidáta, kterého navrhneme, nebude mít důvod odmítnout,” zdůraznil vicepremiér.

O nabídce na post ministra financí už Pilný mluvil v České televizi. „Nemá smysl, abych si hrál na slepou bábu. Tu nabídku jsem dostal, rozhodující slovo má předsednictvo hnutí ANO a já jsem se ještě nerozhodl. Nevím, s kým se ještě jednalo. Nabídku musím zvážit. Je potřeba přijmout nějakou odpovědnost a tu krizi ukončit,“ řekl Pilný.

Poslanci chtěli Schillerovou

Poslanecký klub ANO po svém úterním jednání doporučil, aby vedení trvalo na náměstkyni ministra financí Aleně Schillerové. Tu však v pondělí premiér Sobotka odmítl.

Schillerová by podle něj byla pouze Babišovou prodlouženou rukou. Vyčetl jí také, že nese odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy.

Vadí mu také silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní, který podle něj náměstkyně prosazuje. Schillerová se proti premiérovým výtkám ohradila se slovy, že je pouze „obyčejná ženská” a „nikdo si na ní nic nevezme”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám