Hlavní obsah

Poslanci ANO radí Babišovi, aby šel do přímého střetu s ČSSD

Novinky, zpe, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vedení hnutí ANO by podle svých poslanců mělo trvat na tom, aby Andreje Babiše v křesle ministra financí vystřídala jeho náměstkyně pro daně Alena Schillerová. Babiš to minulý týden navrhl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), ten však v pondělí Schillerovou odmítl a požádal ANO, ať navrhne jiného kandidáta.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš 10. května v Praze na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Článek

„Klub ANO doporučil, aby hnutí trvalo na Schillerové,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání klubu předseda poslanců Jaroslav Faltýnek.

„Je to doporučení našeho poslaneckého klubu pro večerní jednání předsednictva a výboru. Ti to můžou, ale nemusí přijmout,“ dodal Faltýnek. Předsednictvo ANO jedná večer od 19 hodin. Sobotka uvedl, že očekává, že dalšího kandidáta ANO navrhne ve středu, jak už dříve avizovalo.

„Premiér by měl respektovat náš návrh,“ přidal se ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Důvody, kvůli kterým Sobotka odmítl Schillerovou jmenovat jako šéfku státní kasy, nevidí Pelikán jako problematické.

Premiér Bohuslav Sobotka k odmítnutí nominace Aleny Schillerové na ministryniVideo: Barbora Janáková, Novinky

Předseda vlády v pondělí řekl, že Schillerová by byla pouze Babišovou prodlouženou rukou. Vyčetl jí také, že nese odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy.

Vadí mu také silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní, který podle něj náměstkyně prosazuje.

Babiš má tři jména

Ministr financí Babiš ale v úterý řekl, že mu záleží na tom, aby krize skončila co nejdříve, proto navrhne premiérovi dalšího kandidáta během středečního rána či dopoledne.

„Budeme se snažit dát takového kandidáta, aby nebyly žádné argumenty, aby ho pan premér odmítnul. Pokud pan premiér už neví dopředu, že odmítne všechny kandidáty,” řekl Babiš. Celou věc ještě projedná s vedením hnutí ANO, které zasedne v úterý večer. Upřesnil, že jim předloží tři jména.

„Nejsme omezení tím, že u nás musí někdo dlouho sedět a zasloužit si tu funkci. Máme výhodu, že jsme hnutí a můžeme navrhovat odborníky,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám