Hlavní obsah

Když nebudete chtít, nepřijedu. Doprošovat se nebudu, vzkázal Zeman krajům

Právo, mip

Prezident Miloš Zeman není příliš nakloněn tomu, aby se prezidentská kancelář finančně podílela na jeho cestách do krajů, jak by si to hejtmani představovali. Na závěr své návštěvy Libereckého kraje ve čtvrtek prohlásil, že se nebude nikoho doprošovat. Kraje zatím za návštěvy hlavy státu od roku 2013 zaplatily skoro 17 miliónů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Kdybych se měl doprošovat hejtmanů nebo krajů, abych směl do tohoto kraje pouze tehdy, když si zaplatím náklady na nějaké obložené chlebíčky, tak do toho kraje prostě nepojedu. A to je všechno,“ oznámil ve čtvrtek v Doksech Zeman.

Pro to, aby se na nákladech prezidentových cest podílela i prezidentská kancelář, se už před úterním příjezdem Miloše Zemana do Liberce vyslovil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Kancelář prezidenta má na tyto výdaje přímo položku ve státním rozpočtu,“ upozornil.

Ve čtvrtek před odjezdem prezidenta dodal: „Když by se tato zvyklost měla změnit, tak by se měla změnit na začátku volebního období, a nikoliv na jeho konci.“ [celá zpráva]

„Patologická sedlina”

Zeman si před svým odjezdem ve čtvrtek rovněž postěžoval, že lidé, kteří proti němu ve městech demonstrovali, k němu nebyli laskaví. Transparenty s různými výzvami pro prezidenta se objevily na všech místech, která Zeman v Libereckém kraji navštívil.

„Nazývali mě dědkem, který se neudrží na nohách. Právě pro tyto výrazy je považuji za patologickou sedlinu české společnosti, jak říkal Tomáš Masaryk. Můžeme jim také říkat kraválisté,“ zmínil prezident.

„Mají svaté právo demonstrovat, jenomže ve svobodné společnosti se tyto věci řeší volbami, a nikoli pouličními výkřiky,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám