Hlavní obsah

Bude to tak i v tomto případě. Se mnou padá celá vláda, ujišťuje se Sobotka

Právo, Novinky, jas, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek ještě nepřinese na Hrad demisi, ale pouze seznámí prezidenta se stanoviskem ČSSD k dalšímu postupu a s analýzou majetkových poměrů ministra financí Andreje Babiše (ANO). Sobotka nicméně trvá na tom, že v okamžiku podání demise končí celý kabinet.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka odmítá výklad ústavy, podle kterého demise předsedy vlády neznamená automaticky demisi celého kabinetu.

„Podle mého názoru je výklad ústavy i dosavadní ústavní praxe zcela jasná. Demisí premiéra končí celá vláda. A tak tomu bude i v tomto případě,“ napsal Právu premiér.

Podle informaci Práva se totiž prezident Miloš Zeman chystá přijmout demisi pouze Sobotky. Ústava podle prezidenta a jeho poradců hovoří jednoznačně: premiér podává demisi za sebe, nikoli za celou vládu. To bylo sice skoro čtvrtstoletí ústavní zvyklostí, nicméně Zeman se jí podle zdroje Práva držet odmítá, neboť chce dodržovat přímo literu nejvyššího zákona – ústavy.

Demisi podá až v polovině května

Sobotka ve čtvrtek poněkud překvapivě ústy mluvčího Martina Ayera oznámil, že demisi ve čtvrtek Zemanovi ještě nedá, ale vyčká do poloviny měsíce. O tom, že demise bude formálně platná až k polovině května, hovořil Ayrer již ve středu v reakci na to, že Pražský hrad oznámil, že Sobotka dorazí za prezidentem, aby mu demisi předal.

„Premiér se setká zítra s prezidentem a předá mu demisi vlády, zřejmě s účinností k polovině května,” sdělil ve středu Novinkám Ayrer poté, co mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že Sobotka přijde na Hrad podat demisi.

Podle nynějšího vyjádření však bude ve čtvrtek na Hradě s prezidentem pouze konzultovat aktuální situaci kolem vlády a představí mu rychlé řešení vládní krize, které hodlá prosazovat ČSSD. Zároveň Zemana seznámí s analýzou nejasností kolem majetkových poměrů ministra financí Andreje Babiše (ANO).

S hlavou státu se Sobotka domluví i na formálním předání demise, které by mělo proběhnout „v druhé polovině května”.

Šéf kabinetu svým rozhodnutím podat demisi zaskočil hnutí ANO i lidovce. Původně to totiž vypadalo, že bude chtít odvolat pouze Babiše kvůli pochybnostem ohledně jeho podnikání a korunových dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám