Hlavní obsah

Sobotka překvapil i své ministry z vlády. Marksová nic netušila

• Aktualizováno
Právo, Novinky, tin, bja

Rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) překvapilo nejen vládní kolegy z ANO, ale i jeho spolustraníky, kteří s ním sedí ve vládě. Například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová nic nevěděla, jak řekla Právu. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) pak řekla, že si Sobotka kope hrob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Jsem velmi překvapená, nevěděla jsem to dopředu,“ řekla Právu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Šlechtová se s ministrem dopravy a s kolegou z ANO Danem Ťokem pozdravila slovy: „Zdravím, kolego v demisi!”

Sobotkovo rozhodnutí okomentovala Šlechtová slovy, že to nemělo nastat, že si někdo kope hrob.

Šlechtová: Prezident to nemůže dlouhodobě zdržovat

„Překvapilo mě to, čekal jsem všechno, jenom ne tohle. Víte, svoji neschopnost řešit tím, že shodím celou vládu, tak to si myslím, že si fakt nepomohl,“ řekl Novinkám Ťok.

Šlechtová dodala, že mají ještě spoustu věcí, aby je dodělali. „Máme ještě spoustu zákonů, leží nám to v Poslanecké sněmovně a v Senátu, a pokud padne tahle vláda, dejme tomu za pár týdnů nebo měsíců, tak prezident to nemůže úplně dlouhodobě zdržovat, tak jsme skončili s polovinou volebního programu,“ sdělila Novinkám Šlechtová.

Překvapení z podání demise přitom neskrývala ani ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Je to radikální krok, neočekávala jsem ho. Je to právo předsedy vlády. Složitosti situace plně rozumím,“ řekla Právu Valachová. Svoji reakci pak sdílela i na Twitteru.

Sobotka podal v úterý demisi celé vlády, kvůli nejasnostem kolem korunových dluhopisů a podnikání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám