Hlavní obsah

Kauza trenýrek nad Hradem se vrací k soudu, žalobkyně se odvolala

Státní zástupkyně Zuzana Beňová se odvolala proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého měli být umělci ze skupiny Ztohoven potrestáni za vyvěšení obřích červených trenýrek nad Pražským hradem šestiměsíčními podmínkami. Trest považuje za nepřiměřeně mírný. Nesouhlasí také s výší škody, kterou mají umělci zaplatit. Uvedla to ve středu Česká televize (ČT).

Foto: skupina Ztohoven

Červené trenýrky nad Hradem

Článek

Standartu vyměnili Ztohoven za spodní prádlo na podzim 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Soud jim v dubnu uložil šestiměsíční podmínky s ročním odkladem, umělci také mají zaplatit Správě Pražského hradu 44 000 korun za poškozenou střechu, 10 000 korun za přestřihnuté lanko na stožáru a 8400 korun za ukradenou standartu. [celá zpráva]

Standartu původně vyšetřovatelé ocenili na 33 000 korun, nižší cenu kvůli opotřebení vlajky uvedl až znalec u hlavního líčení. Žalobkyně nesouhlasí s výrokem o vině, o trestu i o výši škody.

„Máme právo na svobodný projev”
Členové Ztohoven Filip Crhák a Matěj Hájek

Pro Filipa Crháka a Matěje Hájka navrhla Beňová v dubnu podmínky v délce šest až osm měsíců se zkušební dobou na rok a půl. Davidu Honsovi by podle ní měl soud uložit delší zkušební dobu kvůli jeho předchozím prohřeškům. Umělci by také podle Beňové měli nahradit škodu, kterou způsobili, a navíc zaplatit pokutu 10 000 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové umělecké skupiny Ztohoven Matěj Hájek (uprostřed), David Hons a Filip Crhák (vlevo)

Crhák, Hájek a Hons přiznali, že standartu za trenýrky vyměnili a že při tom přestřihli lanko na stožáru se standartou. Hájili se tím, že mají právo na svobodný projev. Uvedli také, že jsou připraveni zaplatit škodu, nesouhlasí ale s výší, kterou uvádějí vyšetřovatelé.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Šárka Šantorová umělce původně obžaloby zprostila, případ jí ale vrátil nadřízený pražský městský soud. V odůvodnění odsuzujícího rozsudku uvedla, že byla vázána právě rozhodnutím odvolacího soudu, a že svůj právní názor vyslovila ve svém prvním rozhodnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám