Hlavní obsah

Podívejte se, jak vypadá kontrola kufrů na pražském letišti. Zavádějí se nová pravidla

– Praha
Novinky, ale

Od 15. května zavádí Letiště Václava Havla Praha nové bezpečnostní opatření, tzv. ETD kontrolu. Nově budou cestujícím prohledávána také již odbavená zavazadla, která míří do zavazadlového prostoru, zda v nich nejsou výbušniny. Se štábem jsme natáčeli na místě, kde se zavazadla kontrolují.

Prošli jsme si novou bezpečnostní kontrolu na Letišti Václava Havla PrahaVideo: Novinky

 
Článek

Nové kontroly začnou od poloviny května na obou letištních terminálech. Je to poslední příležitost odhalit, zda se v zavazadle nenacházejí nějaké výbušné látky.

Pražské letiště tak reaguje na zvýšené riziko, že by někdo mohl chtít výbušniny do zavazadel umístit.

„Celý proces takové kontroly je veden elektronicky. Při příjezdu zavazadla dochází k načtení tagu zavazadla a jeho automatickému vepsání do předem připraveného formuláře,“ řekl Novinkám manažer provozu bezpečnostní kontroly Matěj Hrdoun.

Foto: Novinky

Přístroj na detekci výbušnin

Před otevřením zavazadla se pořídí jeho fotografie, což platí i pro závěr celého procesu, kdy bude zkontrolované zavazadlo opět uzavřeno. Omotáno bude letištní páskou a pro cestujícího bude uvnitř zavazadla připraven list s oznámením o provedené kontrole.

Foto: Novinky

Zavazadla procházejí nejmodernějším skenerem

Letiště zároveň doporučuje, aby lidé používali při zabezpečení svých zavazadel speciální zámky, které lze otevřít bezpečnostním klíčem (tzv. TSA zámky, které jsou označeny znakem červeného diamantu), případně aby využili jiných možností zabezpečení, jako jsou fólie či snímatelné obaly.

U klasických či integrovaných zámků bez TSA totiž může dojít při otevírání k jejich poškození.

Foto: Novinky

TSA zámky jsou označené znakem červeného diamantu

Bližší informace o kontrolách lidé naleznou na stránkách letiště zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám