Hlavní obsah

V Jeseníkách napadlo až 30 centimetrů sněhu, uvízlé kamióny komplikují dopravu

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Petr Marek, Miloslav Hradil

Husté sněžení komplikuje ve středu ráno život řidičům i silničářům v Olomouckém kraji, nejhorší situace je na Šumpersku a Jesenicku. V horních partiích Jeseníků tam napadlo do rána až 30 centimetrů sněhu, v nižších polohách do deseti centimetrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněžení na ŠumperskuVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. Kamióny však mají problémy. Jsou-li prázdné a nemají-li zimní vybavení, ať na horské přechody, jako jsou například Červenohorské sedlo, Skřítek či Vidly, vůbec nejezdí,” řekl Právu dispečer šumperských silničářů René Hýbl.

„Veškerá technika, kterou nyní máme k dispozici, je venku. Další přestavujeme zpátky na zimní režim. Stále sněží a má i v příštích hodinách,“ dodal Hýbl.

Vozovky na Jesenicku a Šumpersku kvůli hustému sněžení pokrývá vrstva sněhu a sjízdné jsou jen se zvýšenou opatrností. Na některých silnicích komplikují provoz uvízlá nákladní vozidla.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči vyjíždějí k popadaným stromům.

V Olomouckém kraji komplikuje situaci nejen sněžení, ale i silný vítr, který láme stromy. Během noci na středu a středečního rána již hasiči zasahovali u spadaných stromů například v Kozlově na Olomoucku, v Šumperku a Rudě nad Moravou. Právu to sdělil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: Petr Marek, Právo

Vozidlo horské služby na Olomoucku

Uvízlé kamióny blokují cesty

„Jenom tady v Jeseníku napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu. V horských oblastech je to až 30 centimetrů,” uvedl dispečer jesenické správy silnic, podle kterého intenzita sněžení byla na polovinu dubna nezvykle vysoká a správci silnic mají od úterního odpoledne plné ruce práce. „Na všech vozovkách je ráno vrstva nového sněhu, která se průběžně odstraňuje plužením a posypem,” podotkl.

V obci Lipová-lázně nedaleko Jeseníku časně ráno na zledovatělé vozovce havaroval kamión, který zablokoval silnici. Odstavené nákladní vozidlo komplikuje provoz také na silnici ze Zlatých Hor do Jeseníku, kde byla ráno místo ledovka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sníh u Dolního Benešova na Opavsku

Se sněhem se potýkají po celé zemi

V Moravskoslezském kraji zasáhlo noční sněžení nejvíc Bruntálsko, kde do rána napadlo v průměru 15 až 20 centimetrů sněhu. Především v horských oblastech se na cestách kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. Silničáři na zimní provoz předělávají další techniku, řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Deset až patnáct centimetrů sněhu napadlo přes noc v horských oblastech Vsetínska. Sněží i v nižších polohách, silničáři tak po několika týdnech opět pracují v zimním režimu. Cesty udržované chemicky jsou mokré se zbytky sněhové kaše, vozovky ošetřené posypem pokrývá ujetý sníh. Kdo se vydá do kopců, musí s ním počítat, řekl jednatel Správy a údržby silnic (SÚS) Valašska Jaromír Kořistka.

V horských oblastech Královéhradeckého kraje napadla několikacentimetrová vrstva sněhu a teploty klesly pod bod mrazu. Všechny silnice ráno byly se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z dat silničářů. Na silnici 309 u Deštného v Orlických horách zhruba v 5.30 sjel autobus do příkopu, při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Silničáři v Pardubickém kraji ve středu po dlouhé době opět museli vyjíždět odklízet sníh z vozovek. Napadl na Orlickoústecku, zejména v katastru Lanškrouna a Žamberka. Silničáři přestavěli asi třetinu vozů údržby na zimní provoz, v terénu je sedm kusů techniky, řekl provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám