Hlavní obsah

Zvyk, který přežil války i totalitu. V Lukavci opět rajtovali kolem osení

– Lukavec
Právo, Denisa Doležalová

Od středověku udržují v Lukavci na Novojičínsku na Boží hod velikonoční unikátní zvyk, který nikde jinde v Česku nenajdete: Jízdu kolem osení. Tradici starou téměř 400 let se nepodařilo přerušit ani totalitnímu režimu ani válkám. Také v neděli, tentokrát za slunečného počasí, vyjelo přes 20 jezdců na opentlených koních, aby zvěstovali zmrtvýchvstání Ježíše Krista a požádali o požehnání pro pole.

V Lukavci na Novojičínsku opět proběhla Jízda kolem oseníVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Jízdu opět s křížem v ruce vedl, a to již popadesáté, sedmašedesátiletý Václav David v roli takzvaného „Krojcfotra“.

„Jezdím už od svých 17 let, poprvé jsem vyjel v roce 1967. Jen jednou jsme nevyjeli, a to proto, že napadlo tři čtvrtě metru sněhu. Párkrát jsme i pořádně promrzli, jako například v roce 2012,“ zavzpomínal David.

Doplnil ještě, že dvakrát s nimi jel jízdu i ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. „Jednou jsme dokonce hasili i oheň.“

Dodal, že v Lukavci, což je místní část Fulneku, se kdysi jezdily tyto jízdy dvě. „Ráno vyrazili ženatí muži a odpoledne do sedel vyskočili svobodní. Teď už to ale děláme dohromady. Ženatí jezdci jsou označení barevnými pentlemi, svobodní pak bílými,“ vysvětloval David a pak se za zvuku zvonů vydal v čele průvodu — kolem hřbitova a pak přes pole kolem vesnice.

Foto: Denisa Doležalová

Tradice Jízda kolem osení je v Lukavci unikátním zvykem, který jinde v Česku nemají.

Jezdci při projíždění kolem kostelíku na hřbitově tradičně zpívají píseň z 15. století Vstal z mrtvých.

Dále je pak rajtují po celé obci a zastavují u chalup, kde lidé líbají kříž a nabízejí jezdcům občerstvení. Ti později přes pole zajedou i do nedaleké osady Nové Dvory.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jízda kolem osení je tradicí, které se účastní většina obce.

„První zmínka o lukavecké Jízdě kolem osení pochází z fulnecké kroniky. Tam je zapsáno, že se s pomocí jezdců z Jízdy kolem osení podařilo odrazit hordu vojáků rozprášených v roce 1620 u bitvy na Bílé hoře,“ vylíčil vedoucí rajtujících jezdců.

Reklama

Výběr článků

Načítám