Hlavní obsah

Lidovci si řekli ano se STAN, o křeslo premiéra má bojovat Bělobrádek

Novinky, jas
Aktualizováno

KDU-ČSL ve středu podepsala koaliční spolupráci s hnutím STAN. Kandidátem na budoucího premiéra bude šéf lidovců a nynější vicepremiér Pavel Bělobrádek. Před samotným podpisem smlouvy to oznámil šéf STAN Petr Gazdík.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Vít Rakušan, Petr Gazdík (oba STAN), Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka (oba KDU-ČSL)

Článek

Volební uskupení bude muset pro vstup do Sněmovny získat alespoň 10 procent hlasů. Na kandidátkách budou zastoupeni v poměru 60 : 40 ve prospěch lidovců.

„Rozhodli jsme se, že chceme společně se starosty vytvořit předvolební koalici a v ní se ucházet o přízeň těch nejméně 30 procent voličů, kteří opět nevědí, koho volit,” uvedl Bělobrádek, podle něhož by se ČR měla konečně odstřihnout od 90. let i období opoziční smlouvy. „Chceme z ČR konečně demokracii západního střihu,” uvedl.

Koalice chce být podle šéfa STAN Petra Gazdíka alternativou pro další směřování země. Nechce slibovat nárok na všechno pro všechny jako sociální demokraté ani nehodlá řídit stát jako firmu, jak avizuje lídr hnutí ANO Andrej Babiš.

Obě strany se shodnou na proevropské politice, která by se měla opírat o silné obce a kraje. Právě na těchto úrovních ostatně mají nejsilnější zázemí.

Koaliční smlouva počítá rovněž s podporou jediného prezidentského kandidáta. Ten by měl být podle Gazdíka důstojnou alternativou Miloši Zemanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám