Hlavní obsah

ČSSD vyrazí do voleb s „velkou rodinou“, Babiš tématem nebude

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci, rodiny s dětmi a senioři jsou hlavní cílová skupina, na kterou se ČSSD v nadcházejících volbách do Sněmovny zaměří. Svůj program jí zkusí vysvětlit na příběhu rodiny, řekl novinářům volební manažer a místopředseda strany Jan Birke.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členové grémia ČSSD. Zleva Jan Birke, Bohuslav Sobotka, Roman Sklenák, Lubomír Zaorálek

Článek

„Bude to příběh jedné velké rodiny, ve které žijí obyčejní lidé. To bude hlavní příběh kampaně. Ale víc neprozradím, všechno ostatní bych si nechal na programovou konferenci 17. června, protože pokud bych všechno pustil do světa, tak nemusím dělat kampaň a moji konkurenti se připraví,“ řekl Birke.

Kampaň bude prý pozitivní a ČSSD se v ní nebude vymezovat vůči svému koaličnímu partnerovi, hnutí ANO a jeho šéfovi Andreji Babišovi. „Babiš není můj volič, chci se mu vyhnout, nezajímá mě. My se chceme otočit na naše klíčové voliče. Kampaň bude pozitivní,“ řekl Birke.

Klíčové téma: potraviny

I když bude strana výrazně mířit na levicové voliče, ztratit prý nechce ani voliče ze středu politického spektra. „To jsou voliči, kteří jsou tak naštvaní na Andreje Babiše, že ho v žádném případě nechtějí volit,“ podotkl Birke s tím, že strana se chopí také kritizování nekvalitních potravin v tuzemsku.

„To bude jedno z klíčových témat. Není možné, abych si v Německu koupil kvalitnější šunku levněji, než nekvalitní u nás. A to není jen otázka Německa, jako starosta Náchoda vím, že kvalitnější potraviny jsou i v Polsku,“ dodal.

Do 17.června by partaj měla definitivně vyřešit složení kandidátních listin a jejích lídrů. „Soc. dem. má výhodu, že má z čeho vybírat, máme široké portfolio a velmi slušný výběr lidí,“ poznamenal Birke.

Vyšší důchody

Ještě do voleb chce ČSSD voličům dokázat, že na své cílové skupiny myslí i ve Sněmovně. Partaj se pokusí v příštím týdnu dolní komorou parlamentu protlačit návrh šéfa poslaneckého klubu Romana Sklenáka na zvýšení valorizace penzí v příštím roce o pět set korun.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si zase klade za cíl dotáhnout do konce jednání o zvýšení platů řidičů veřejné linkové dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám