Hlavní obsah

Jihočeská krajská koalice je kvůli Zimolově chatě před zhroucením

Právo, ch
České Budějovice

Jihočeská krajská koalice ANO, ČSSD a Jihočeši 2012 je před zhroucením. Hnutí ANO je nespokojeno, jak hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval koaličním partnerům a veřejnosti kauzu rekreačních domků na Lipně, který pro něj a jeho náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD) staví ze svých prostředků a na jeho pozemku předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice a ekonomický ředitel Nemocnice České Budějovice Martin Bláha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Navíc se hnutí ANO nelíbí nadstandardní Bláhův plat a odměny z Jihočeských nemocnic, které jen v uplynulých dvou letech každý rok přesáhly sumu 7,2 miliónu korun.

Ve čtvrtek večer se proto krajské předsednictvo a ANO a klub krajský zastupitelů rozhodl k vyvolání smrčího řízení s ČSSD, neboť ANO se se domnívá že ve čtvrtek došlo při jednání rady kraje k porušení koaliční dohody ve článku čtyři.

Areál Na Slupečné na Lipně, kde hejtman Zimola koupil důmVideo: TV Jéčko

„Navrhovali jsme zařazení mimořádného bodu, který se týkal personálních změn ve vedení jihočeských nemocnic. K dohodě nedošlo, a podle koaliční smlouvy měl předsedající hejtman Zimola okamžitě vyvolat dohadovací řízení a přerušit jednání rady kraje. To se nestalo. Přesto chceme dodržet všechny podmínky koaliční smlouvy, v níž stojí, že před jejím vypovězením se pokusíme vyvolat smírčí řízení. Chceme, aby proběhlo v pátek v podvečer, a pokud nedojde k dohodě, jsme připraveni smlouvu vypovědět a vyvolat mimořádné jednání zastupitelstva,“ řekla Právu po večerním jednání krajská předsedkyně ANO, poslankyně Radka Maxová.

Zimolova rezignace ANO nestačí

Na dotaz Práva, zda podmínkou úspěšného smírčího řízení je odvolaní Martina Bláhy z vedení jihočeských nemocnic uvedla, že rozhodně ano. Jednat se prý bude ale i o dalších personálních otázkách. Již odpoledne v rozhovoru pro Právo na otázku, zda by rezignace hejtmana přispěla k obnovení důvěry uvnitř kolace a u veřejnosti, konstatovala, že na to se jí odpovídá velmi obtížně.

„Pokud sledujete celou kauzu podrobně, zjistíte, že vrcholné regionální špičky ČSSD o tom všem věděly, ať je to pan Slíva, Zimola či paní (náměstkyně Ivana) Stráská, a nějakým způsobem si myslely, že tato záležitost nevyjde na světlo. Obávám se, že případná rezignace hejtmana atmosféru uvnitř koalice nijak nezklidní, neboť to už není jen o něm,“ zdůraznila krajská předsedkyně ANO.

Reklama

Související témata:

Související články

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho...

Výběr článků

Načítám