Hlavní obsah

Čínské léčitelství jako zákonem uznaný zdravotnický obor? Lékaři protestují

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možné uzákonění povolání terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny, které by mohla obsahovat novela zákona o vzdělávání zdravotníků, se pranic nezamlouvá České lékařské komoře (ČLK), jejíž vědecká rada tradiční čínskou medicínu označuje za „pouhé léčitelství”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

ČLK se obrátila na poslance, aby návrh na zavedení odborné způsobilosti k výkonu povolání „terapeuta tradiční čínské medicíny“ a „specialisty čínské medicíny“ odmítli.

„Tento návrh je nebezpečným průlomem, neboť legislativně přiznává čínskému léčitelství statut medicínského oboru, a tím zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám,” uvedla komora v dopise pro poslance.

Pokud by došlo k začlenění obou inkriminovaných povolání, jednalo by se podle ČLK o nebezpečný precedens.

Novela by měla být projednána na nynější schůzi Sněmovny. Primárně se týká vzdělávání zdravotních sester a doplnění formou pozměňovacího návrhu prosadil ve zdravotnickém výboru onkolog a poslanec ANO Rostislav Vyzula.

Anketa

Měla by mít u nás tradiční čínská medicína statut lékařského oboru?
Ano
63,6 %
Ne
36,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3380 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám