Hlavní obsah

Petice požaduje spravedlnost pro Čecha zabitého v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s osvobozujícím rozsudkem nad Britem obviněným z vraždy českého občana Zdeňka M. v Londýně vznikla na internetu petice, která požaduje spravedlnost pro mrtvého. Přezkoumání verdiktu požaduje i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který kvůli případu jednal s britskou velvyslankyní. Po dosažení hranice alespoň 2500 podpisů chce iniciátorka předat petici britskému ministerstvu vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Pieta na místě události

Článek

Osvobozující verdikt padl v pondělí v britské metropoli. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil tím, že jednal v sebeobraně. [celá zpráva]

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval v úterý britskou prokuraturu, aby využila všechny opravné prostředky k přezkoumání rozsudku. [celá zpráva]

„(Čecha) ubil k smrti těžkým kovovým řetězem muž, který se u soudu přiznal, že se ohnal touto improvizovanou zbraní a uhodil ho,” píše se v textu petice. Přes všechny důkazy „britská justice rozhodla, že za tuto nesmyslnou smrt nenese nikdo vinu,” dodává text a vyzývá k podpisu ty, kteří s rozsudkem nesouhlasí.

Ve středu dopoledne bylo pod peticí, kterou naleznete zde, podepsáno přes 1800 lidí.

Obviněný atak nepopíral

Devětadvacetiletý Raymond Sculley na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.” Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Reportáž TV Prima před vynesením rozsudkuVideo: Prima FTV

„Já vím, že je to nezávislý soud a že bychom měli výsledky nezávislých soudů respektovat. Ale nikdo mi nemůže zabránit, abych byl kritický, pokud se domnívám, že mi věci nehrají,” řekl Zaorálek v úterý. O věci chce ve středu v Bruselu jednat i s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám