Hlavní obsah

Obavy Čechů z vývoje ekonomiky jsou nejmenší za posledních 20 let

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy z budoucího ekonomického vývoje země jsou u Čechů nejmenší za posledních 20 let. Podle průzkumu agentury STEM pociťuje nejistotu z blízké budoucnosti 59 procent lidí. I přes poměrně vysoké číslo jde o nejlepší výsledek od poloviny roku 1997.

Foto: David Ryneš, Novinky

Obavy Čechů z ekonomického vývoje

Článek

„Od ekonomické krize roku 2009 byly obavy z ekonomického vývoje v zemi mezi českými občany velmi silné, nad hranicí 70 procent,” připomněla agentura s tím, že pokles nastal až s nástupem nynější koaliční vlády.

Vyhlídky na následující rok ukazují, že 59 procent lidí neočekává výrazné změny ekonomické situace. Podle 21 procent dotázaných dojde ke zlepšení a zbývajících 19 procent naopak předpokládá zhoršení.

Například v období hospodářské krize očekávalo propad ekonomiky 73 procent lidí.

Nejmenší obavy mají lidé s vysokoškolským vzděláním (44 procent) a maturitou (56 procent), zatímco nejvyšší míru obav deklarují lidé s výučním listem (68 procent).

Skeptiky jsou rovněž voliči KSČM (73 procent), v menší míře pak lidovců (62 procent), ČSSD (58 procent), ODS (55 procent) a ANO (52 procent). Většinově hledí do budoucna optimisticky jen stoupenci TOP 09, mezi nimiž deklarovalo obavy 42 procent dotázaných.

Průzkum proběhl od 27. února do 6. března a zapojilo se do něj 1042 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám