Hlavní obsah

Ovčáčka nečtu, je to pod úroveň, řekl kandidát na prezidenta Drahoš

Právo, Jan Martinek

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš potvrdil na čtvrtečním setkání s novináři, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Poprvé svůj záměr oznámil na úterním setkání s občany ve svém rodném Jablunkově ve Slezsku. Podle svých slov tweety hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který na něj útočil, nečte.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš na neformálním setkání s novináři v Národní technické knihovně.

Článek

Současnou hlavu státu Miloše Zemana, který bude jeho protikandidátem, komentovat Drahoš nechtěl. „Respektuji, že pan prezident řekl, že se nebude vyjadřovat ke kandidátům, je to jeho legitimní právo. Já se také nebudu k panu Zemanovi vyjadřovat,“ uvedl.

„Tweety pana Ovčáčka nečtu, nezajímá mě. Připadá mi to pod úroveň,“ poznamenal směrem k hradnímu mluvčímu, který se na jeho adresu několikrát vyjádřil na sociálních sítích. [celá zpráva]

Chce sloužit občanům

„Mám svoji představu, jak by měl prezident funkci vykonávat. Rozhodně bych nenapínal gumu jednotlivých paragrafů Ústavy ČR, která určuje prezidentské pravomoci,“ uvedl kandidát před novináři. Prezident by podle něj měl být apolitickým svorníkem a neměl by být spojen s žádnou politickou stranou.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš na neformálním setkání s novináři v Národní technické knihovně.

„Prezident je především služba občanům. Měl by respektovat i názory těch, kteří ho nevolili,“ řekl. Hlava státu by podle něj měla podporovat národní hrdost, ne nacionalismus.

„Nevidím důvod, proč bychom se měli před někým klanět nebo se něčeho obávat. Sebedůvěra je důležitý faktor, na kterém by měla tato společnost stavět,“ uvedl Drahoš.

Pomohou zpěváci?

Zdůraznil také, že při kandidatuře nechce spoléhat na podporu politiků, ale chce sebrat nutných padesát tisíc podpisů. Chtěl by si zajistit podpisy mimo jiné u pěveckých sborů, jelikož v jednom z nich 43 let zpívá. „Pěveckých sborů je u nás víc než hasičů,“ řekl Drahoš, který plánuje kontaktní kampaň po celé ČR.

Peníze na kampaň chce sehnat i od sponzorů. „Nenašetřil jsem si tolik, abych mohl financovat celou kampaň,“ řekl Drahoš, který si v pondělí otevřel transparentní účet. O podpoře jednal i s významnými podnikateli, například s Daliborem Dědkem, vlastníkem společnosti Jablotron, a Liborem Winklerem ze společnosti RSJ.

„Mám především zájem na tom, aby to byly české firmy, vybudované od píky,“ podotkl.

Reklama

Související články

Drahoš oznámil kandidaturu na prezidenta

Bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš (68) se bude ucházet o post hlavy státu. Oznámil to v úterý odpoledne v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Čestný občan...

Výběr článků

Načítám