Hlavní obsah

Pracoval jste pro Agrofert, ne pro nás, vzkázali zemědělci Faltýnkovi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Zemědělci dali v úterý šéfovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi jasně najevo, co si myslí o jeho střetu zájmů. Vzkázali mu, že nikdy nepracoval pro všechny zemědělce, ale pro holding Agrofert, který vlastnil Andrej Babiš. Koncern nyní spadá pod Babišův svěřenský fond.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Článek

Asociace soukromého zemědělství, která zastupuje přes šest a půl tisíce zemědělců, poslala v úterý Faltýnkovi dopis. Píše v něm, že předsednictvo asociace se rozhodně nedomnívá, že by celý svůj život pracoval pro všechny zemědělce.

„Pracoval jste pro konkrétní zemědělské subjekty, v tomto případě pro holding Agrofert, a právě proto Vaše působení v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Evropská komise vyhodnotila jako střet zájmů,“ stojí v dopise.

Asociace tak reagovala na 22miliónovou pokutu, která ČR hrozí od Evropské komise kvůli Faltýnkovu střetu zájmů. [celá zpráva]

„Předsednictvo jednoznačně zastává stanovisko, že byste neměl případnou pokutu hradit ze svého, ale měl by ji zaplatit Váš zaměstnavatel, tedy holding Agrofert, pro který jste ve výše uvedeném období pracoval,“ uvedla asociace.

„Nepřekvapuje mě, že si na mě pan Stehlík, významný funkcionář ODS, dělá svoje PR, ale nechápu, jak si asociace může dovolit tvrdit, že jsem neudělal nic pro české zemědělce. Rád pozvu pány k sobě na schůzku a projdeme spolu bod po bodu, co mám za sebou v boji za české zájmy v Evropě já a co oni,“ reagoval Faltýnek v zaslaném vyjádření.

Své kritiky zároveň obvinil ze lži — Česká republika podle něj nedostala žádnou sankci, kterou by měl platit český daňový poplatník.

„Je to návrh korekce, proti které se ministerstvo zemědělství odvolalo, a když neuspěje, je připraveno podat podnět k podání žaloby na neplatnost takového rozhodnutí u Soudního dvora EU. Logicky. Členové dozorčí rady Faltýnek, Velebný a Kudela nemají žádný vliv na udělování dotací, o střetu zájmu tak nemůžu být řeč,“ doplnil.

Česko chce smírčí řízení

Šéf poslanců ANO v minulosti z pozice člena dozorčí rady SZIF dohlížel na přerozdělování dotací, ačkoliv byl ve střetu zájmů coby člen představenstva Agrofertu, který patřil mezi příjemce. Faltýnek označil pokutu za nesmyslnou. Jako člen dozorčí rady prý nemá na přerozdělování dotací vliv.

Faltýnka do dozorčí rady SZIF zvolila v roce 2014 Poslanecká sněmovna. Proti jeho nominaci se však tehdy během rozpravy nikdo z poslanců nevyslovil. [celá zpráva]

Česko minulý týden kvůli pokutě požádalo EU o smírčí řízení. SZIF požaduje, aby Evropská komise od pokuty upustila. Pokud se to nestane, fond se chce obrátit na Soudní dvůr EU.

Faltýnek skončil ve vedení Agrofertu letos v lednu, v dozorčí radě SZIF vloni v červenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám