Hlavní obsah

Sochař si vzal na paškál Zemana s Ovčáčkem. Naštvali mě, komentuje drsné karikatury

– Plzeň
Právo, zaš

Kontroverzní karikatury prezidenta Miloše Zemana a mluvčího hradu Jiřího Ovčáčka se chystá vystavit galerie v Plzni. Autorem karikatur je plzeňský sochař Vítězslav Netrval. Účast na jejím zahájení už údajně potvrdil i senátor a autor oblíbených večerníčků s medvídky Václav Chaloupek (OPAT).

Foto: Visio Art Galerie

Karikatura prezidenta Miloše Zemana nazvaná „Svině zbořená“ od plzeňského sochaře Vítězslava Netrvala.

Článek

„Svině zbořená“ nese název jedno z několika děl, které paroduje opilého a padajícího prezidenta. Netrval tak podle svých slov reagoval na nespokojenost se stávající politikou hlavy českého státu.

Vrcholem byla pro Netrvala kauza ohledně státního vyznamenání Jiřího Bradyho, kanadského podnikatele českého původu, který prošel koncentračními tábory v Terezíně a Osvětimi.

Foto: Visio Art Galerie

Karikatura prezidenta Miloše Zemana nazvaná „Svině zbořená“ od plzeňského sochaře Vítězslava Netrvala.

„Když ten pán nedostal vyznamenání a sehrála se kolem toho obrovská komedie, tak se to zlomilo. Přišel jsem domů tak naštvaný, že jsem si nakreslil několik panáků, zahrnul jsem mezi ně hlavu státu, Andreje (Babiše – pozn. redakce) nebo (Jiřího) Ovčáčka a zastavil jsem se až u desátého,“ sdělil Právu Netrval s tím, že se takovému počinu dlouho vyhýbal.

Výstava „Kasl netrval na výstavě, a přesto jsme ji udělali“ bude v galerii k vidění od 3. dubna. Její vernisáž, kterou by měl vést senátor a autor zvířecích večerníčků Václav Chaloupek, se pak uskuteční ve čtvrtek 6. dubna. V galerii nebude k vidění jen politika, ale také obrazy krajin a zvířat od malíře Mildy Kasla z Dolní Lukavice na Plzeňsku.

Foto: Visio Art Galerie

Zleva: Malíř Milda Kasl a sochař Vítězslav Netrval.

Visio Art Gallery už jedno kontroverzní dílo v minulosti vystavila. Přede dvěma lety jím byl obraz „Kunda z Lán“ od malíře Karla Švugera, který později přímo v galerii zakoupil Miroslav Kalousek (TOP 09). Švuger tehdy obrazem reagoval na rozhlasové Hovory z Lán, ve kterých Zeman okomentoval tvorbu ruské protestní hudební skupiny Pussy Riot slovy „kunda sem, kunda tam“.

Foto: Visio Art Galerie

Karikatury prezidenta Miloše Zemana a mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, které vystaví plzeňská galerie Visio Art

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám