Hlavní obsah

STAN si na sněmu odsouhlasili koalici s lidovci, podle Gazdíka není co ztratit

Novinky, bja

Starostové a nezávislí (STAN) si na celorepublikovém sněmu odsouhlasili, že do voleb půjdou v koalici společně s KDU-ČSL. Pro spolupráci hlasovalo 101 ze 116 delegátů. Předseda STAN Petr Gazdík ve svém projevu zmínil, že jeho hnutí nemá co ztratit, a pokud koalice neuspěje, tak to bude pouze z rozhodnutí voličů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se v sobotu stal opět Petr Gazdík.

Článek

„Nemáme co ztratit. I kdybychom neuspěli, tak je to rozhodnutí voličů, a my k němu přistupujeme s pokorou,“ uvedl Gazdík.

Zmínil i možnost, že by starostové do voleb šli sami, nicméně český volební systém je pro malé strany nevýhodný a bonifikuje větší strany, které pak dostanou více křesel. Proto by se jim to mohlo nevyplatit. I přesto Gazdík vyjádřil důvěru ve své hnutí. „Kdybychom kandidovali sami, tak bychom mohli dosáhnout úspěchu, já tomu věřím,“ řekl.

Dodal, že se dohodli s lidovci, že půjdou do parlamentních voleb v koalici, tedy jako rovnocenní partneři. Místa na kandidátkách i náklady na kampaň si s lidovci rozdělí v poměru 6:8.

 Logo a název koalice bude překvapením

V šesti krajích bude lídr za Starosty a nezávislé a v osmi krajích bude lídr za KDU-ČSL. Druhé místo pak bude mít vždy strana, která neobsadila jedničku na kandidátce.

Europoslanec Stanislav Polčák uvedl, že obě strany v koalici budou rády za osobní kampaň kandidátů, nicméně ti by pořád měli hrát i týmově. Je to zmíněno i v koaliční smlouvě, která by podle Polčáka měla být podepsána v průběhu několika následujících týdnů. Logo a název koalice pak představí v době, kdy to prý bude pro voliče překvapivé.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v sobotu také na sněmu vystoupil a uvedl, že obě strany půjdou společně do voleb na 99,99 procent.

Spolupráci se Starosty si lidovci odsouhlasili na celostátní konferenci minulý týden jenom těsně, tedy poměrem 39:31.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám