Hlavní obsah

Zabezpečit Sněmovnu proti teroristickým útokům? Podle vládních politiků zbytečné

Právo, Jan Martinek

Ve světle teroristického útoku v Londýně, jehož cílem měl být podle všeho britský parlament, znovu vyvstala otázka, zda je potřeba zvýšit bezpečnost státních institucí, jako jsou například budovy obou parlamentních komor či Pražský hrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova Sněmovny

Článek

Právo ve čtvrtek citovalo předsedu komunistů Vojtěcha Filipa, který vyzval ke změně legislativy. „Je potřeba se podívat na to, jakým způsobem jsou chráněny budovy Pražského hradu a parlamentu, a zamyslet se nad příslušnou změnou zákona,“ řekl.

Mnozí politici s jeho postojem nesouhlasí. Efektivnější je podle nich posílení zpravodajských a bezpečnostních složek než přijetí nových zákonů.

Zákony měnit netřeba, míní koalice

„Je potřeba zajistit co nejvyšší bezpečnost pro všechny občany bez rozdílu. Rozhodně nepotřebujeme žádné nové speciální zákony pro státní instituce,“ řekl Právu premiér Bohuslav Sobotka. „V boji s terorismem nejsou nejdůležitější kovové rámy a betonové panely, ale včasné a přesné informace o aktivitách teroristů a schopnost preventivního a rychlého zásahu proti nim,“ dodal premiér.

„Bezpečnostní opatření českých státních institucí jsou dostatečná, nová legislativa není potřeba,“ uvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

„To je na zvážení dotčených bezpečnostních orgánů, nikoliv politiků,“ uvedl vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

„Rozumné zpřísnění bezpečnostních opatření i v ČR je ve světle teroristických útoků, jako byl ten v Londýně, na místě. Současná legislativa k tomu nabízí adekvátní prostředky. Pro prevenci podobných útoků je ale potřeba zintenzivnit i práci zpravodajských služeb,“ míní předseda ODS Petr Fiala.

Bezpečnostní zóna kolem Sněmovny

Poslanci nedávno diskutovali možnost zavedení bezpečnostní zóny kolem budovy Poslanecké sněmovny. Tu by uvítal předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Roman Váňa (ČSSD). „Je to situace, která se bude muset nějak řešit. Jednací sál má okna přímo do ulice, a pokud zasedá Sněmovna, na jednání je celá vláda a třeba přijde i prezident, je to mimořádně nebezpečná situace,“ řekl Právu Váňa.

„Nemyslím si, že by to mělo být trvalé opatření, ale pro mimořádné případy by mělo být vhodné tu situaci nějak zabezpečit,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám