Hlavní obsah

Někdejší velvyslanec Kolář se do boje o Hrad nezapojí

Bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář se nehodlá ucházet o post hlavy státu. Iniciativa Kroměřížská výzva pro něj již přitom sbírala podpisy k nominaci. Ve čtvrtek oznámila, že se kandidatury vzdal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Kolář

Článek

Kolář si jako jednu z podmínek své kandidatury stanovil to, že se post hlavy státu pokusí obhájit Miloš Zeman. Ten kandidaturu oznámil předminulý týden. [celá zpráva]

Bývalý diplomat rovněž svou případnou kandidaturu podmiňoval tím, že se neobjeví vhodnější kandidát, a podporou veřejnosti.

Kolář rozhodnutí zdůvodnil tím, že je příliš vyhraněný proti Zemanovi a zároveň příliš svéhlavý. Potenciální kandidát, který by mohl Zemana porazit, podle něj musí být schopen oslovit i část jeho voličů.

„Jsem názorově příliš vyhraněný a příliš protizemanovský. To mi sice nejspíš získává vaše sympatie, kterých si nesmírně vážím, ale nestačí to k volebnímu vítězství,” připomněl v dopise signatářům a neopomněl připomenout, že se již objevili „prozápadní, proevropští a proalianční” kandidáti, kteří nehodlají koketovat s „autoritářskými režimy východního střihu”.

Vedle Zemana potvrdil kandidaturu textař a podnikatel Michal Horáček, pedagog a aktivista Marek Hilšer či podnikatel Igor Sládek. Další jména včetně končícího šéfa Akademie věd ČR Jiřího Drahoše, ministra obrany Martina Stropnického či europoslance Jiřího Pospíšila se v souvislosti s možnou kandidaturou objevují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám