Hlavní obsah

Vláda povolila střílet víc prasat

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přemnožení divočáků a jelenů by měla pomoci vyřešit novela zákona o myslivosti, která ve středu prošla vládou. Informoval o tom mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Norma z pera lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečky upravuje pravidla tak, aby myslivci mohli střílet více divokých prasat. Zvyšuje také pokuty za vstup do honitby.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vysoké početní stavy spárkaté zvěře, zejména prasete divokého, působí škody v celé Evropě. Projevuje se to jak na zemědělských plodinách a pozemcích, tak na lesních kulturách v případě siky japonského,“ uvedl Jurečka.

Právě proto prý jeho resort připravil novelu, která má stanovit jasná pravidla a možnosti, jak vysoké stavy zvěře upravit.

Nově se nastaví například pravidla pro přikrmování a vnadění zvěře za účelem lovu. „Například bude omezeno množství krmiva předkládané na vnadiště pro přilákání zvěře, přičemž pro umístění vnadiště bude nutný souhlas vlastníka pozemku. Pro vnadění dosud žádná právní úprava neexistovala,“ stojí v materiálu.

Pokuta až 30 tisíc

Novela zákona také zvyšuje pokutu za to, když někdo vstoupí do honitby. Za porušení zákazu vstupu, který vyhlašuje státní správa na žádost myslivců třeba v době lovu nebo kvůli hnízdění ptáků, bude hrozit až 30 tisíc korun.

Normu, která nyní poputuje do Sněmovny, kritizoval poslanec a expert na zemědělství TOP 09 Herbert Pavera.

„Novela v žádném případě neřeší problémy současné myslivecké praxe a dá se také očekávat, že projednávání ve Sněmovně bude velice dlouhé a bude předloženo mnoho legislativních změn. Nepovažuji proto za rozumné takto nedopracované znění do Sněmovny v současné chvíli vůbec předkládat,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám