Hlavní obsah

Odškodnění zbrojařů za Babišovy výroky o Vrběticích soud odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobu o odškodné, které po státu požadovala zbrojařská společnost Imex Group, soud ve středu zamítl. Společnost ji podala kvůli výrokům ministra financí Andreje Babiše (ANO), který hovořil o výbuších v areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Zbrojaři napadli resorty obrany a vnitra, ty podle nich nezabránily únikům informací, které Babiš následně zveřejnil. Firma se tím cítila poškozena.

Foto: Policie ČR

Vybuchlý sklad ve Vrběticích

Článek

„Žaloba nemůže být úspěšná, neboť podle názoru soudu je předčasně podaná,” uvedla soudkyně Tereza Jachura-Maříková z Obvodního soudu pro Prahu 2. „V této fázi by soud v podstatě suploval orgány činné v trestním řízení, což mu nepřísluší,” dodala.

Naznačila také, že za podáním žaloby mohla být i snaha Imexu dostat se jejím prostřednictvím k informacím z policejních spisů.

Babiš se vyjadřoval z pozice ministra

Dva sklady ve Vrběticích na Zlínsku explodovaly v říjnu a v prosinci 2014, oba si pronajímala Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Po druhé explozi řekl Babiš v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce, že firma Imex je velmi kontroverzní. Mimo jiné uvedl, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že Imex také vyvážel zbraně do Konga, pro které platí zbrojní embargo. [celá zpráva]

Firma už tehdy reagovala tak, že Babiš lže. Nejprve podala trestní oznámení, poté i žalobu, v níž se po státu domáhá zadostiučinění 15 miliónů korun.

„Nelze přijmout tvrzení, že pan místopředseda vlády Babiš v televizi sdělil ty výroky jako soukromá osoba bez ohledu na svou funkci ve státě. Naopak je zcela zřejmé, že v pořadu byl přítomen jako člen vlády, a odpovědná je tak pouze a jenom Česká republika,” uvedl právník Imexu Lukáš Matuška.

Podle soudu je však třeba vyčkat na to, jak policie rozhodne o podaném trestním oznámení, protože až tehdy bude firma případně schopna přesně specifikovat, jak k údajnému nesprávnému úřednímu postupu státu došlo a kdo konkrétně jej způsobil.

Prohledávání místa výbuchu pokračuje

Policie vrbětické exploze šetří jako úmyslné obecné ohrožení, v současné době stále ohledává epicentrum prvního výbuchu. Munice uskladněná v dalších skladech byla odvezena jinam.

Ministr financí Babiš v televizi poukázal i na to, že v předvečer první exploze do skladu přišel šéf Imexu Petr Bernatík. Firma to potvrdila s tím, že návštěva nebyla ničím mimořádným, majitel přijel zkontrolovat materiál, který se měl vyvážet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám