Hlavní obsah

Nová volební koalice se peče v rekreačním areálu poslanců

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipnice nad Sázavou

Zhruba na čtyři milióny korun vyjde ročně provoz dvou rekreačních areálů patřících Poslanecké sněmovně. Jeden z nich se nachází v Krkonoších v Harrachově a druhý na Vysočině v Lipnici nad Sázavou. Poslanci tam ale zavítají výjimečně, čas od času se tam konají jednání výborů. Tento pátek a sobotu lipnický areál oživili členové Starostů a nezávislých spolu s KDU-ČSL, kteří jednají o dvoukoalici do říjnových sněmovních voleb.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík v rekreačním středisku v Lipnici nad Sázavou. Starostové a lidovci tam jednají o vytvoření volební koalice.

Článek

Zasedají tam předsednictva a regionální špičky obou stran, mezi nimiž nejsou jen poslanci. „Naším zájmem je, aby to zařízení bylo využito,“ řekl k tomu šéf hnutí STAN a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

Cena ubytování s plnou penzí je pro poslance a zaměstnance Sněmovny 455 korun na den. Pro ostatní je cena o 50 procent vyšší. Takovou částku by měli platit i lidovci a STAN, vyúčtování by ale mělo být známo až po zasedání.

Využití areálu je výjimečná záležitost, protože poslance střediska moc netáhnou, slouží spíše zaměstnancům Sněmovny. Novinkám to potvrdil ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch i šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). „Neslouží jen poslancům, ale také zaměstnancům Kanceláře Poslanecké sněmovny a mezi nimi je o pobyt v těchto zařízeních velký zájem,“ tvrdí Hamáček.

Provoz stojí čtyři milióny ročně

Podobně mluvil i Gazdík. „Oblíbeně se tvrdí, že je to zařízení Sněmovny, ale při vší úctě poslanci tam moc nejezdí. Většinou ho využívají zaměstnanci,“ uvedl. On sám byl v Lipnici s rodinou jednou. „Přiznám se, že osobně, když kolegy poslance vídám ve Sněmovně pravidelně, tak nemám potřebu je vídat na dovolené,“ vysvětloval.

Areál v Lipnici, kde jsou k dispozici i bazén či tenisové kurty, podle tiskového odboru navštívilo vloni 200 lidí, ten v Harrachově 400. Provoz obou středisek vyjde zhruba na čtyři milióny za rok, částka jde zejména na platy personálu a na energie, uvedl Žamboch. Dodal, že výjezdní zasedání poslaneckých výborů jsou v Lipnici tak jednou do měsíce.

Je tedy otázka, zda Sněmovna areál, jehož provoz stojí milióny, opravdu potřebuje. Budovy se už kdysi snažila prodat někdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), z nápadu ale nakonec sešlo. „Myslím, že bylo dobře, že se to tehdy neprodalo, protože ta krize na realitním trhu byla taková, že bychom asi nedostali slušnou cenu,“ míní dnes Němcová.

Není to jen na politickém rozhodnutí poslanců. Pro rekreaci poslanců to ale Sněmovna nepotřebuje
Petr Gazdík (STAN), místopředseda Sněmovny

Ale za myšlenkou areál prodat si stojí nadále. „Každý z poslanců má možnost si zařídit rekreaci podle svého, zaměstnanci také. Přijde mi to nehospodárné, přijde mi, že teď je na to příznivá doba a nemovitosti jsou hodně ceněny,“ dodala. Podotkla, že Sněmovna hospodaří zhruba s miliardou korun a čtyři milióny na provoz středisek není zase taková dramatická suma. „Ale je to velký peníz. Když to budeme vlastnit další léta, tak ta suma se bude násobit,“ zdůraznila.

Na otázku, zda by se stát neměl areálů zbavit, Gazdík reagoval se slovy, že to bude muset posoudit další Sněmovna, protože se blíží volby. Navíc má přijít také nový kancléř. „Není to jen na politickém rozhodnutí poslanců. Pro rekreaci poslanců to ale Sněmovna nepotřebuje,“ shrnul Gazdík.

Anketa

Věříte, že se případné koalici lidovců a starostů podaří ve volbách překročit desetiprocentní hranici?
Ano
13 %
Ne
87 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4226 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám