Hlavní obsah

Ty částky nesedí. Komunista Koníček žene Babiše před mandátový výbor

Právo, ada, nig

Do případu majetkových poměrů Andreje Babiše (ANO) se zapojili i komunisté, kteří dosud verbálně na šéfa hnutí ANO, vicepremiéra a ministra financí neútočili. Ve středu se ale šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) obrátil oficiálně na sněmovní mandátový a imunitní výbor, aby prověřil nesrovnalosti v Babišových přiznaných příjmech. Výbor se k tomu sejde počátkem dubna.

Článek

„Upozornil jsem mandátový a imunitní výbor na nesrovnalosti v auditu, který zveřejnil minulý pátek, a tím, co podal výboru jako své přiznání,“ řekl Právu Koníček. Podle něj se čísla rozcházejí.

„Pan vicepremiér později tvrdil, že jde o rozdíl spočívající v hrubém a čistém příjmu, ale když jsem to spočítal, tak ani to nesedí,“ zdůvodnil svůj krok Koníček.

Předseda kontrolního výboru předpokládá, že mandátový a imunitní výbor bude chtít po Babišovi vysvětlení.

Vicepremiér už rozdíl v uplynulých dnech vysvětlil chybou své účetní, která v přiznání za rok 2014, uloženém ve Sněmovně, omylem uvedla, že jde o čistý příjem, přičemž suma 244 miliónů korun je podle Babiše základem daně, zatímco suma v daňovém přiznání 200 926 998 je hrubá mzda.

Může dostat pokutu

„Podnětem předsedy kontrolního výboru se musíme vážně zabývat,“ řekl Právu místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09). Pokud se podle něj potvrdí nepravdivé nebo neúplné údaje v majetkových přiznáních Babiše, měl by výbor celou záležitost postoupit k projednání přestupkovému orgánu v místě bydliště vicepremiéra.

Za nesrovnalosti může přestupkový orgán udělit Babišovi pokutu až 50 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám