Hlavní obsah

Sobotka dal Babišovi čas do konce dubna. Zda by jej odvolal, neřekl

• Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požaduje, aby ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyvrátil do konce dubna pochybnosti o možném krácení daní. Poslanci ve středu přijali usnesení, podle něhož má vicepremiér podezření vysvětlit. Sobotku zavázali k tomu, aby z toho pro Babiše vyvodil zodpovědnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka na schůzi vlády

Článek

„Očekávám, že ministr financí nejpozději do konce dubna vysvětlí veřejnosti své obchodní transakce, které na základě jím zveřejněných údajů vyvolaly řadu vážných otázek, zda nesloužily ve skutečnosti k tomu, aby Andrej Babiš nemusel platit daně, stejně jako vyvolaly i nové pochybnosti o zdrojích jeho příjmů a majetku,” uvedl ve čtvrtek Sobotka, který tento týden čerpá dovolenou a středečního jednání Sněmovny se nezúčastnil.

Premiér se pozastavil nad Babišovým přístupem. Šéf ANO poslancům nic vysvětlovat nehodlá a premiérovi vzkázal, že pokud by jej odvolal, měl by alespoň více času na předvolební kampaň. [celá zpráva]

Sobotka připomněl, že vláda se zodpovídá Sněmovně, a není proto namístě usnesení bagatelizovat a zpochybňovat.

Babiš se domnívá, že řekl vše

Podle něj je žádoucí, aby ministr financí „nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní“. Svým postoje prý Babiš poškozuje i renomé kabinetu.

Sobotka v prohlášení nenaznačil, jak by se zachoval v případě, že by Babiš pochybnosti nerozptýlil. Vicepremiér má naopak za to, že již řekl vše, a pochybnosti kritiků označil za útok vůči své osobě.

„Ve Sněmovně sedí matrix, který tam sedí dvacet let, který nic jiného nedělá. Dělá lex Babiš a teď zase potřebuje Babiše poškodit. Sněmovně nic nedám,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám