Hlavní obsah

Dělají z nás blbce, že prý jde o teror. Střelci kvůli směrnici EU pohřbívali zbraně

Právo, rsk
Praha

Stovky majitelů zbraní, sportovních střelců, myslivců i příslušníků ozbrojených složek ve středu pod sochou sv. Václava v Praze protestovaly proti eurosměrnici o zbraních, kterou v úterý i přes hlasitý odpor ČR schválil Evropský parlament.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Praze proti směrnici EU zpřísňující držení zbraníVideo: Jan Rovenský, Právo

 
Článek

Na improvizovaném mysliveckém posedu na Václavském náměstí vystoupili poslanci, zástupci Českomoravské myslivecké jednoty, ale i dvojnásobný mistr světa ve sportovní střelbě Adam Tyc a zástupci zbrojařů.

Demonstranti měli v rukou transparenty s nápisy jako „Zakažte radikalismus, ne zbraně“, „EU směrnice nás pohřbívá“ nebo odkazy na odzbrojení v roce 1938.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze proti evropské směrnici zpřísňující držení zbraní.

Řečníci se shodli na tom, že směrnice EU omezením legálních držitelů zbraní nezkomplikuje život teroristům a organizovanému zločinu. Podle nich naopak přísný český zákon o zbraních by měl být příkladem pro ostatní země.

„Hlasování bylo v europarlamentu hotovo za pět minut, nebyla připuštěna obvyklá debata a nehlasovalo se o pozměňovacích návrzích českých europoslanců,“ prohlásil Bohumil Straka z Českomoravské myslivecké jednoty.

Kapitán ve výslužbě Jiří Kunc prohlásil, že v sázce je svoboda. „Dnes to jsou zbraně, zítra zakáží kapesní nože. Ať z nás nedělají blbce, že je to kvůli boji proti terorismu. Bruselské elity se ve skutečnosti začaly bát vlastních občanů,“ řekl.

Ústavní dodatek a žaloba

Poslanec Úsvitu Martin Lank označil směrnici za paskvil. „Jediné, s čím EU přišla v reakci na teroristické útoky je tato norma. Nyní musíme naplno využít čas, který nám zbývá, než budeme muset převést směrnici do českého práva jak podáním žaloby k Evropskému soudnímu dvoru, tak zakotvit právo držet zbraň do ústavy,“ prohlásil.

Myslivci protestovali na pražském Václavském náměstí proti regulaci držení legálních zbraníVideo: Novinky

Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová se také vyslovila pro podporu ústavnímu dodatku. „Jsem přesvědčena, že chránit svoji zemi není právem, ale povinností občanů,“ řekla.

Také podle Straky za současné situace není jiné řešení, než se směrnici bránit ústavním dodatkem, který navrhuje třicítka poslanců napříč stranami, o němž Sněmovna teprve bude jednat.

Smuteční průvod v reflexních vestách

Středeční akci završil smuteční průvod za doprovodu hudby, který před sídlo Evropské komise v nedaleké Jungmannově ulici přinesl rakev plnou růží, pohárů a medailí ze sportovních soutěží. Na smuteční průvod si řada účastníků vzala reflexní vesty, které myslivci nosí na lovu, aby poukázali na bezpečnost, kterou je třeba při manipulaci se zbraněmi dodržovat.

Organizátoři plánovali, že rakev předají zástupcům EK, ani po deseti minutách se protestující však nikoho nedočkali, tak po zazpívání národní hymny se průvod otočil a vrátil se zpět na Václavské náměstí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám