Hlavní obsah

Poslanci schválili Kalouskovi bod jednání - daňové podvody ministra financí

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Není pochyb o daňových podvodech současného ministra financí Andreje Babiše (ANO), prohlásil v úterý ve Sněmovně předseda opoziční TOP 09 a někdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek. Navrhl, aby dolní parlamentní komora na svůj program zařadila bod s názvem „daňové podvody ministra financí“. Svůj návrh nečekaně protlačil i díky hlasům koaličních ČSSD a lidovců.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi PSP ke kauze Čapí hnízdo

Článek

„Dovolte, abych navrhl nový bod, jehož název by byl Daňové podvody ministra financí,“ prohlásil na plénu Kalousek.

Jeho návrh podpořilo 84 poslanců ze 147 přítomných. Kromě opozičních TOP 09, ODS a KSČM zvedli ruku pro i někteří poslanci soc. dem. i KDU-ČSL. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde. Sněmovna by měla Babišovy daňové záležitosti řešit ve středu.

Alarmující informace

Kalousek se do Babiše pustil kvůli auditům o jeho příjmech a korunových dluhopisech holdingu Agrofert. „Samotní auditoři upozorňovali veřejnost, že to zase až takový audit není. Ty informace jsou do značné míry alarmující,“ uvedl šéf topky.

Ukazují podle něj na to, že Babiš prodal dvě firmy, které pořídil z neznámých prostředků, za „příjemnou cenu“ 748 miliónů korun společnosti Agrofert. „Ta firma za tuto akvizici mohla o těch 748 miliónů snížit daňový základ v odpisech a dávat o to méně státnímu rozpočtu,“ podotkl Kalousek.

Vláda nemůže mít ministra financí, který je přeborníkem v oblasti daňových úniků
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Babiš měl potom podle předsedy TOP 09 dost peněz, aby mohl koupit korunové dluhopisy Agrofertu s vysokým a netržním šestiprocentním úrokem. Babiš za ně dal skoro 1,5 miliardy korun. Šéf ANO nemusí z výnosů platit daně, Agrofert si o odvedený úrok snižuje daňový základ.

Kalousek se domnívá, že není možné, aby ministr financí důvěryhodné vlády byl člověk, který sám deklaruje a demonstruje své vlastní daňové podvody. „Patříme k těm, kteří se domnívají, že vláda, která říká, že boj proti daňovým únikům je její prioritou, nemůže mít ministra financí, který sám je přeborníkem v této oblasti, a dokonce se k tomu hlásí,“ osočil Babiše Kalousek.

Předseda ANO na to konto prohlásil, že neví, co je to za bod. „To jsou daňové podvody kterého ministra financí, pana Kalouska? Nebo kterého?“ tázal se Babiš s tím, že by ho zajímalo, z čeho Kalousek žije, když je od devadesátých let státním úředníkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám