Hlavní obsah

Udání na vychovatele přibývá, děti z nich dělají tyrany

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovsko

Když to řekne dítě, tak na tom prostě něco musí být. Na to čím dál více spoléhají chovanci dětských domovů a z nepohodlných vychovatelů dělají tyrany. Počty trestních oznámení na vychovatele se podle policejních statistik za poslední roky zvýšily na několik desítek ročně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V drtivé většině sice vyjde najevo, že obvinění jsou vykonstruovaná, ale pedagogové se tím dostávají do prekérních situací, kdy v rámci vyšetřování musejí například podstupovat ponižující vyšetření, jestli třeba netrpí sadistickou nebo sexuální úchylkou.

Své o tom ví třiapadesátiletý vychovatel z jednoho zařízení na Klatovsku.

„Byl to takový tichý samotář“

Na sklonku loňského roku za ním přišli kriminalisté, že měl dlouhodobě týrat čtrnáctiletého hocha. Trestní oznámení dostali v době, kdy byl chlapec na útěku.

„Začalo to nadávkami bastarde. Za každou maličkost, jako třeba neuklizené oblečení, jsem dostával facky nebo rány pěstí a kolenem. Někdy to eskalovalo, že mě škrtil a já jsem měl obtisk jeho ruky dva týdny na krku. A tak to dělal pořád dokola,“ popisoval hoch v trestním oznámení, které na vychovatele podal, údajné praktiky. Nikdo se ho prý tehdy nezastal.

Jako první se podle svých slov svěřil matce, která mu řekla, že to nemá smysl řešit. Stejně tak ho údajně odbyla ředitelka i její zástupce. „Jen se mi vysmáli do ksichtu a odmítli cokoli řešit. Byl jsem zoufalý, nikdo se mě nezastal, a tak jsem utekl,“ tvrdil hoch.

Někdy to eskalovalo, že mě škrtil a já jsem měl obtisk jeho ruky dva týdny na krku.
tvrdil chlapec

Policisté se do případu pustili s vervou, mimo jiné i proto, že oznamovatel byl naprosto bezproblémový kluk a trestní oznámení podal prostřednictvím advokáta svých rodičů. Jenže jak se později ukázalo, šlo o chorobného lháře, který tím chtěl zřejmě ospravedlnit svůj útěk.

„Ten chlapec mi žádným způsobem nevadil. Téměř se neprojevoval, byl to takový tichý samotář. Ve své vrstevnické skupině neměl žádné kamarády. Musel jsem ho spíše hlídat, aby mu agresivnější jedinci neubližovali a nebrali mu věci,“ vysvětloval na policii podezřelý vychovatel s 25letou praxí ve speciální pedagogice. Stále přitom opakoval, že se s chlapcem nikdy nedostal do vážnějšího konfliktu, ani verbálního.

„Maximálně jsem ho nechal zopakovat úklid, který neudělal dobře,“ uvedl dále do výslechu. Z jakého důvodu na něj hoch podal oznámení, nedokázal vysvětlit. „Myslím si, že ho někdo navedl, rozhodně to nebylo z jeho hlavy,“ dodal pedagog s tím, že takové obvinění ho velmi mrzí a uráží.

Myslí si, že mají navrch a můžou všechno

Vyšetřování trvalo bezmála tři měsíce. „Z provedeného prověřování nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by svědčily o nestandardním chování vychovatele vůči nezletilému,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že případ byl odložen, protože se nejedná o podezření z trestného činu.

Podle ředitelky domova proti takovým obviněním žádná obrana není. „Děti si mohou vymyslet cokoliv, je to tvrzení proti tvrzení a strašně těžko se proti tomu dá bránit. Mají právo si stěžovat kdykoli na kohokoliv a ostatní jsou povinni to řešit a my strpět,“ reagovala nadřízená prošetřovaného vychovatele.

Potvrdila, že podobných oznámení skutečně přibývá. „Děti mají poslední dva tři roky pocit, že mohou naprosto všechno, že vše se musí řešit v jejich zájmu, dospělý je ten špatný a ony mají navrch,“ pokračovala šéfka domova.

Vychovatelům nezbývá než doufat, že jim uvěří

Motivem těchto jejich nařčení bývá zpravidla neochota podřídit se režimu dětského domova. „Nechtějí tady být zavřené a chodit do školy. Chtějí si užívat svobody. Tak zvolí jednoduché řešení, něco vymyslí na vychovatele. Tím se postarají o to, že ho bude někdo otravovat, kontrolovat a ony budou mezitím v cajku,“ varovala ředitelka.

Upozornila na to, že speciální pedagogové nemají žádnou zvláštní ochranu. „Takové vyšetřování, kdy se na ně někdo snaží nakydat špínu, je nepříjemné a leckdy jsou tak pod stresem. Je to ale bohužel riziko našeho povolání a musíme doufat, že nám vyšetřující orgány uvěří, že neděláme nic protizákonného,“ řekla šéfka domova.

Podle ní si nikdo z vychovatelů nedovolí dětem ublížit, aby si například zjednal autoritu. „Výsledky kontrol během roku, ať už hloubkových, nebo namátkových, od školní inspekce po ombudsmana, jasně dokazují, že v našem zařízení se nic takového neděje,“ uzavřela ředitelka domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám