Hlavní obsah

Policie nacvičuje uzavření hranic, u kamiónů monitoruje i tlukot srdce

Právo, Michael Polák

Konec volného průjezdu a přechodu z jedné země do druhé. Návrat celníků a policistů na hranice a znovuzavedení pohraničních kontrol. To je scénář, podle kterého ve čtvrtek a v pátek trénovali policisté, celníci i vojáci v Libereckém kraji.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Libereckém kraji nacvičuje uzavření hranicVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Na simulovaných hraničních přechodech zastavovali a kontrolovali skutečné projíždějící řidiče. Do akce přitom nasadili speciální techniku, třeba přístroj, který dokáže zjistit tlukot lidských i zvířecích srdcí uvnitř dodávek a kamiónů, nebo takzvaný Schengenbus s technikou, jež umí rychle odhalit padělky dokladů.

„Simulujeme znovuzavedení pohraničních kontrol mezi Českou a Polskou republikou,“ potvrdil Vladislav Husák, šéf policie v Libereckém kraji. „Na území kraje máme v tuto chvíli tři takové simulované hraniční přechody. Jeden je v Hrádku nad Nisou, druhý v Habarticích a třetí v Harrachově,“ dodal.

Foto: Michael Polák, Právo

Policista kontroluje pravost dokladů

Policisté si podle něj ověřují, jak takový hraniční přechod postavit a jak na něm organizovat kontroly právě i ve spolupráci s armádou či celníky. „Zkoušíme, zda jsme vůbec schopní jakýsi hraniční přechod vybudovat a fungovat v něm,“ popsal Vladislav Husák.

Kontrolují vozidla i posádky

Na kontroly do Hrádku nad Nisou nasadila policie dokonce 16 lidí, které ještě doplňovaly hlídky Armády ČR a celníků. „Kontrolujeme řidiče, vozidlo, osádku a zajímá nás i cizinecký prvek,“ doplnil Husák.

Až z jižních Čech přivezla policie na simulovaný přechod v Hrádku nad Nisou také přístroj monitorující tlukot srdce. „Rozezná tlukot všech živých bytostí, to znamená člověka i zvířat. Podle toho, který senzor vyhodnotí, že by uvnitř kamiónu mohlo něco být, tak se pak soustředíme na tu konkrétní část vozidla,“ ukázal Martin Řepa z policejního oddělení specializovaných činností.

Dokážeme prověřit jakékoliv doklady, které můžeme srovnat s originálem
Petr Jakubec, velitel cizinecké policie<br/> v Libereckém kraji

Od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána zkontrolovali policisté téměř 700 vozidel a více než 1200 lidí včetně pěti stovek cizinců. „Zaznamenali jsme 28 přestupků, částečně dopravních a částečně cizineckých. Vesměs šlo o nedostatky v dokladech, žádné padělky jsme neodhalili,“ dodal šéf liberecké policie.

Speciální Schengenbus čtvrté generace je dodávka vybavená nejmodernější technikou, zaměřenou na odhalování padělaných a pozměněných dokladů. „Nejde jen o osobní doklady, ale dokážeme prověřit jakékoliv doklady, které můžeme srovnat s originálem,“ řekl Petr Jakubec, velitel cizinecké policie v Libereckém kraji.

Foto: Michael Polák, Právo

Dodávka je vybavená nejmodernější technikou

„Schengenbus je také v neustálém spojení se základnou, a to jak vzduchem, tak v případě nedostatku signálu se můžeme spojit i přes SIM karty nebo mobilní data nebo i přes zahraniční operátory,“ dodal.

Rychlost odhalení padělku se podle něj odvíjí od toho, jak je padělek zdařilý. „Uvnitř máme techniku, která se nazývá videospektrální komparátor, který porovnává doklady s originálem. Odhalení tak probíhá v řádu minut,“ dodal Jakubec. Uvnitř Schengenbusu je k dispozici také ruční termovize, dalekohledy nebo počítač.

Reklama

Výběr článků

Načítám