Hlavní obsah

Zeman politiky nepřekvapil. Máme na víc, míní Horáček

Právo, Novinky, Jan Rovenský, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman svým rozhodnutím jít znovu do boje o Hrad politiky nepřekvapil. Mnozí z nich s touto variantou už dávno počítali. Prezidentský kandidát Michal Horáček prohlásil, že se Zemanovým oznámením o opětovné kandidatuře vyvstal čas „vystavit mu účet”.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidentský kandidát Michal Horáček

Článek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je Zemanova kandidatura významným obohacením nabídky, kterou budou mít voliči na jaře 2018 k dispozici. „Určitě by byla řada lidí zklamána, pokud by se pan prezident Zeman rozhodl jiným způsobem,” uvedl premiér, který se účastní summitu EU v Bruselu. Obohacení nabídky to podle něj znamená i pro sociální demokraty.

Babiš na dotaz, zda ANO bude stavět vlastního kandidáta, když chce křeslo obhajovat Zeman, odpověděl, že poprvé se o tom bude vedení hnutí bavit příští týden v úterý.

Má plné právo se tak rozhodnout. Patřím ale k těm, kteří pevně doufají, že nebude zvolen.
šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

„Stále tvrdím, že hlavní jsou pro nás sněmovní volby, ale vnímám, že naši členové a funkcionáři čekají, že postavíme vlastního kandidáta. Předpokládám, že vyhlásíme referendum v rámci ANO a uvidíme, jaká jména nám členové navrhnou. O detailech se ale musíme poradit. Každopádně, pokud někoho vybereme, dotyčný bude souhlasit a stane se naším kandidátem, tak si kampaň odmaká,“ dodal.

Reakce na znovukandidaturu ZemanaVideo: Novinky

Prezidentský kandidát textař Michal Horáček zase reagoval se slovy, že s oznámením Miloše Zemana přišel čas vystavit mu účet. „Za všechny ty virózy, urážky a lži, kterými poškozoval všechny občany včetně svých někdejších voličů. V této volbě se proti němu a všemu, co představuje, postavím s hlubokou vírou, že máme na víc,“ uvedl.

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) Novinkám řekl, že Zemanova opětovná kandidatura ho nepřekvapila. „Čekal jsem to a jeho šance pokládám za velmi vysoké,“ uvedl.

Prezidentovo oznámení nepřekvapilo ani ministra pro lidská práva Jana Chvojku (ČSSD). Myslí si, že Zeman si během svého mandátu dokázal vydobýt respekt. „To je silná devíza, která se ostatním kandidátům bude jen těžko přebíjet,“ sdělil Novinkám.

Podobný názor má i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Čekala jsem to, myslím si, že šanci má velkou,“ napsala Novinkám.

Bývalý senátor a ministr za ČSSD Zdeněk Škromach, který v minulosti také mluvil o možné kandidatuře, uvedl, že je za Zemanovo rozhodnutí rád. „Věřím, že se najde široká politická podpora napříč stranami. Já svůj další postup zvážím, jak jsem již dříve řekl, do konce června,“ napsal.

Jinak na Zemanovu kandidaturu reagoval europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09), jehož jméno také v souvislosti s bojem o Hrad zaznívá. „Bylo jasné, že Zeman a jeho okolí nebudou chtít Hrad opustit. Souboj o směrování země pokračuje. Spojme síly. Nikdo není neporazitelný!“ uvedl Pospíšil na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám