Hlavní obsah

Po nekonečných sporech vládou prošel zákon o sociálním bydlení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Kabinet ve středu po dlouhotrvajících sporech schválil návrh zákona o sociálním bydlení, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Vládní strany se k tomu zavázaly v koaliční smlouvě. Norma nyní poputuje do Sněmovny, zůstává však otázkou, zda stihne projít legislativním procesem do konce funkčního období.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Sociální bydlení v současné době neupravuje žádný zákon. Vláda se zavázala problém vyřešit v koaliční smlouvě, původně měl platit už od letošního roku. Kvůli neshodám ho ale kabinet schválil až teď. Za přijetí se konalo i několik demonstrací.

Podle důvodové zprávy by mohli od poloviny roku 2018 o sociální bydlení žádat například lidé se zdravotním postižením, seniorské domácnosti, rodiny s dětmi či mládež opouštějící dětské domovy a náhradní rodinnou péči. „Do cílové skupiny spadají i lidé z trhu s bydlením vyloučení, kteří jsou bez domova – tzn. lidé žijící na ulici, na ubytovnách či v azylových domech,“ stojí v materiálu.

Stát není dojná kráva, kritizuje Šlechtová

Hnutí ANO s tím ale stále nesouhlasí. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) chce proto zákon změnit ve Sněmovně.

„Princip sociálního bydlení je důležitý, nicméně my nejsme spokojeni s tím, že cílová skupina je velice široká. Nemůžeme souhlasit s tím, že stát bude dojná kráva. Trváme na tom, aby se ta cílová skupina zúžila,“ řekla novinářům ve Strakově akademii Šlechtová.

Podobný názor má také opoziční ODS. „Teď to vypadá, že každý, kdo se přihlásí, dostane sociální byt. Bez ohledu na to, zda se žadatel snaží pracovat, práci hledat, zda posílá děti do školy, nebo jen natahuje ruce po státu a sociálních dávkách,“ kritizovala expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Předkladatelka návrhu Marksová však trvá na tom, že sociální bydlení nemá být jen pro ty nejchudší. „Musí to být pro širší okruh osob, máme například mnoho matek samoživitelek v azylových domech,“ hájila ministryně.

Zůstává tedy otázkou, zda se návrh stihne schválit do konce volebního období. Musí projít Sněmovnou, poté Senátem, teprve pak ho na stůl dostane prezident Miloš Zeman.

Obce se zapojí dobrovolně

Spory byly dříve také kvůli tomu, kdo má byty zajišťovat. Kabinet už totiž vloni v září schválil návrh, podle kterého by sociální byty měly ze zákona zajišťovat obce a dostaly by na to od státu peníze. K tomu však přišly ministerstvu práce a sociálních věcí tisíce připomínek a zákon by podle šéfky resortu Marksové neměl šanci projít Sněmovnou.

Ministryně proto přišla s tím, že obce by se zapojily dobrovolně a zbytek by zajišťoval nový státní úřad. S tím však nesouhlasilo hnutí ANO. Podle schválené normy by obce měly byty dobrovolně; kdyby je nechtěly přidělovat, poskytoval by je potřebným Státní fond rozvoje bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám