Hlavní obsah

Už jsou zase v sobě. Sobotka dnes zjistil, že Babiš je absentér a zájmy Česka jsou mu fuk

Novinky, zpe
Praha

Otevřená válka mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) pokračuje. Předseda vlády ve středu na sociální síti uvedl, že ministr financí Babiš nepracuje a nehájí zájmy České republiky. Premiér dodal, že prozřel až dnes a zjištěné informace ho šokovaly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Bohuslav Sobotka. Koaliční partneři.

Článek

„Zajímavé srovnání. Já jsem se účastnil 100 % jednání Evropské rady. Andrej Babiš byl na Ecofinu (schůze ministrů financí EU - pozn. red.) jen v 51 %. Ministr financí nepracuje a fakt nehájí zájmy ČR,“ napsal Sobotka na Twitteru.

Reagoval tak na úterní ostré vyjádření Babiše, který se do premiéra pustil kvůli tomu, že v pátek zmešká část summitu EU a místo toho pojede na sjezd ČSSD v Brně. Šéf státní kasy Sobotkovi vmetl, že neumí jazyky a nemá moc povinností.

Na dotaz Novinek, proč premiér ve své vládě trpí ministra financí, který podle něj nepracuje a nehájí zájmy ČR, Sobotka odpověděl, že se to dozvěděl teprve ve středu.

To číslo mě šokovalo, vůbec jsem netušil, že je Babišova účast na jednání tak špatná
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

„To, že Andrej Babiš skoro vůbec nejezdí na Ecofiny, jsem zjistil až dnes, kdy jsem dostal statistiku. To číslo mě šokovalo, vůbec jsem netušil, že je jeho účast na jednání tak špatná,” sdělil premiér.

Podotkl, že se Babiš chová pokrytecky, když kritizuje jeho stoprocentní účast na jednání Evropské rady a sám jako ministr financí chyběl na polovině jednání rady Ecofin.

„Chci téma osobní přítomnosti ministrů na evropských radách podrobně probrat na příští vládě, a to na základě konkrétních čísel o jejich účasti,” dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám