Hlavní obsah

Téměř polovina lidí neví, že může volit do Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již tento pátek a tuto sobotu se konají ve 27 obvodech volby do Senátu Parlamentu České republiky. Zájem lidí o ně však stejně jako v minulých volbách zřejmě nebude příliš velký. Podle výzkumu firmy Factum Invenio navíc téměř polovina lidí netuší, zda se v místě jejich bydliště volby do Senátu konají.

Článek

Factum Invenio provedla výzkum na počátku října a dotazovala se 957 občanů starších 15 let. Nejmenší povědomí o konání voleb v místě svého bydliště mají lidé se základním vzděláním a obyvatelé obcí do 500 obyvatel. O konání senátních voleb netuší rovněž 51,7 procenta žen a 55,1 procenta lidí mladších 29 let.

Nezájem lidí není ničím zarážejícím, neboť podle výzkumu si necelých 60 procent lidí myslí, že Senát je zbytečnou institucí a měl by být zrušen. Dalších 21 procent Senát strpí, i když jsou přesvědčeni, že je zbytečný. O prospěšnosti horní komory českého parlamentu je přesvědčeno pouhých 10,5 procenta dotázaných.

Největšímu respektu se Senát těšil v záři 1996 při svém vzniku. Tehdy byly síly příznivců a odpůrců, kteří chtějí jeho zrušení, vyrovnané. Jako užitečnou instituci ho označovalo 29 procent lidí, zatímco za nepotřebný ho považovalo 54,5 procenta. Jeho zrušení však požadovalo jen 27,6 procenta lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám