Hlavní obsah

Odvolání jsem očekával, prohlásil Košta. Olomouckým hejtmanem zvolili Oklešťka

• Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Zastupitelé Olomouckého kraje odvolali v pondělí na svém řádném zasedání na návrh krajské rady hejtmana Oto Koštu (ANO). Důvodem byla nespokojenost s jeho prací v čele hejtmanství. Pro odvolání hejtmana zvedlo ruku 35 zastupitelů, tři byli proti, 16 se jich zdrželo hlasování. Zároveň jako jeho nástupce zvolili krajského předsedu ANO, poslance Ladislava Oklešťka. Pro něj hlasovalo 29 zastupitelů, 21 jich bylo proti.

Odvolání hejtmana Olomouckého kraje Oto KoštyVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Odvolání jsem trochu očekával, byť do poslední chvíle jsem si myslel, že mám šanci bojovat,“ řekl novinářům Košta bezprostředně poté, co ho zastupitelé po více než čtyřech hodinách jednání ve veřejném hlasování jako prvního hejtmana v historii z funkce sesadili.

Nový hejtman Okleštěk po svém zvolení slíbil, že udělá všechno proto, aby kraj fungoval. „Budu se snažit, aby komunikace probíhala, jak má. Jsou sice nějaké skluzy, ale ty lze odstranit a pokračovat v práci. Teď je hlavně třeba, aby se kraj uklidnil, aby tam nebylo napětí, aby úředníci pracovali,“ prohlásil Okleštěk.

Skutečnost, že si ANO vybralo Koštu za hejtmana, označil za chybu. „Já se k tomu hlásím. Ne hrdě, ale jako krajský předseda za to nesu odpovědnost a udělám vše pro to, abych ji i přebral,“ dodal Okleštěk.

Rezignovat odmítl

Zastupitelský klub ANO Koštu vyzval k rezignaci 5. února s tím, že řízení kraje nezvládá. Navíc prý má problémy i s alkoholem. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval.

Později se k jeho kritice připojili i jeho tři první náměstci Jiří Zemánek (ČSSD), Jan Zahradníček (ANO) a Dalibor Horák (ODS). Zdůvodnili to naprostou neochotou hejtmana cokoliv změnit na organizační struktuře krajského úřadu. Stejně jako hnutí ANO mu vytýkali i to, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal  bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), vyšetřovaného v korupční kauze Vidkun. Košta i poté trval na tom, že nepochybil.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO)

Zároveň prohlásil, že v hnutí ANO pravděpodobně skončí. „Asi požádám o ukončení členství. Nedokážu si představit, že bych se s těmi lidmi dál setkával. Minimálně lidsky jsou mi teď na hony vzdáleni. Jsem zvědav, kdo z nich, až se potkáme, se mi dokáže podívat do očí,“ uvedl a dodal, že je přesvědčen i o tom, že jeho odvolání bylo předem připravené. „Od prvního dne mého nástupu na hejtmanství jsem vnímal stínovou úlohu pana Oklešťka,“ zdůraznil Košta.

Podpořil ho v tom i jeho předchůdce Jiří Rozbořil (ČSSD), když ve svém vystoupení k zastupitelům řekl, že kauza Vidkun a snaha odvolat Koštu spolu souvisejí. „Scénář likvidace hejtmana byl psán dávno před volbami, chybou ve scénáři bylo, že dostal nejvíce hlasů a vyhrál s velkým náskokem. Korupční kauza Vidkun je pro mnohé ideálním terčem, jsem vděčným tématem hnutí ANO a zřejmě i dál budu. Nabývám nezvratného dojmu, že akce z října 2015 a to, co se děje dnes, je z jedné dílny, z jednoho pera. Jde o odstraňování lidí, kteří jsou překážkou v postupu hnutí ANO,“ konstatoval bývalý hejtman.

Koalice ANO, ČSSD a ODS, která v kraji vládne, má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů. ANO v něm má 16 křesel, ČSSD devět a ODS pět.

Po sedmi zastupitelích mají KSČM a Koalice pro Olomoucký kraj, šesti mandáty disponují Starostové pro Olomoucký kraj a pěti koalice SPD-SPO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám