Hlavní obsah

Končící hejtman Košta přijel na sněm, ale mezi delegáty ho nepustili

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končící hejtman Olomouckého kraje Oto Košta v sobotu přijel na sněm hnutí ANO do Centra pohybové medicíny na pražském Chodově. Pustili ho ale pouze do prostor pro veřejnost. Novinkám sdělil, že kvůli odvolání byl na něj vyvíjen nátlak a jeho manželku prý dokonce sledovali a vyvíjeli na ni „fyzický nátlak”. Šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš vysvětlil, že Košta nebyl na sjezd pozvaný.

Končící hejtman Košta přijel na sněm ANO, ale mezi delegáty ho nepustili Video: Novinky

 
Článek

„Můžu se dostat dovnitř do míst pro veřejnost, což jsem učinil, jenom mě mrzí, že pro zájem médií nemohu vyslechnout projev pana předsedy, který je jistě zásadní. Nebudu čekat na odpolední volbu předsedy hnutí, která překvapivě skončí obhájením křesla předsedy Andreje Babiše, což je něco jako Zlatý slavík,“ uvedl Košta. Zajímavější podle něj bude volba místopředsedů, ale svého favorita sdělit nechtěl, aby mu nedal pověstný „polibek smrti”.

Babiš řekl, že o nevpuštění Košty se dozvěděl z médií. „Nebyl vpuštěn, ale nebyl pozván,” uvedl s tím, že se ještě ptal organizátorů, zda Koštu pozvali. „Když vás nepozvou, tak tam nejezdíte,” dodal.

V pondělí se přitom bude jednat, zda Košta ve funkci hejtmana zůstane, či ne. O dalším působení ve hnutí ANO zatím mluvit nechce. Je totiž v současnosti podle svých slov pod tlakem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oto Košta na celostátním sněmu hnutí ANO.

„Od 30. ledna jsem pod strašným tlakem, psychickým. Nechci říct fyzickým, protože tomu byla vystavená moje žena,” uvedl Košta a upřesnil: „Zcela evidentně byla sledována nějakým mužem, který ji sledoval asi půl nebo tři čtvrtě hodiny a v okamžiku, kdy vkročila do uličky, kde byla sama. Tak se k ní velmi nablízko přiblížil a začal na ni řvát, co si to já myslím o sobě, a pokud jsem byl nějak delegován, tak ať nedělám potíže a co jsem to za idiota a tak dále.”

Košta dodal, že počká do pondělí, a pak se rozhodne, co bude dělat dál.

Hnutí ANO bylo nespokojeno s prací Košty

Košta zavzpomínal, že jeho spolupráce s hnutím ANO byla netradiční už od samého počátku. Nemohl si prý sám vybrat náměstky z hnutí ANO, ale vybral je dle jeho slov krajský předseda Ladislav Okleštěk. Ten byl prý po celou dobu stínovým hejtmanem Olomouckého kraje a nutil Koštu, aby se s ním několikrát týdně scházel, aby mu radil, jak vést kraj.

Košta s tím nesouhlasil, a proto byl prý nakonec odvolán, ačkoli jeho konec je zdůvodněn floskulemi, tedy, že neřídí kraj efektivně a nekomunikuje. Okleštěk by ho přitom měl v čele Olomouckého kraje nahradit.

Hnutí ANO vyzvalo Koštu k rezignaci na konci února, kvůli nespokojenosti s jeho prací. Košta, ale odmítl uposlechnout výzvy. Krajský předseda Okleštěk přitom uvedl, že se dohodl s koaliční ČSSD a ODS, že souhlasí s jeho výměnou za Koštu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám