Hlavní obsah

Děti učí chodit v Klimkovicích robot

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimkovice

Prvního robota na výuku chůze v Česku mají k dispozici Sanatoria Klimkovice. Určen je dětským pacientům s dětskou mozkovou obrnou a obdobnými neurologickými onemocněními nebo po traumatech mozku způsobujících vážné pohybové potíže.

Foto: Sanatoria Klimkovice

Nového robota už v Klimkovicích otestovala i desetiletá Eliška Trmačová, která má dětskou mozkovou obrnu. Při nácviku chůze ji doprovází maminka (vlevo) a fyzioterapeutka.

Článek

„Robota jsme koupili proto, že umí ulehčit náročnou práci fyzioterapeutů. Jeho plus je, že provádí opakované, stále stejné pohyby. I přes jeho velké výhody ale nikdy nenahradí práci a invenci terapeutů,“ upozornil prokurista sanatorií Jozef Dejčík.

Robot je umístěn v tělocvičně dětské léčebny, je určen dětem do 50 kilogramů váhy a od 110 do 150 centimetrů výšky. Lázně ho budou využívat u standardních léčebných programů hrazených zdravotními pojišťovnami i u doplatkových programů intenzivní neurorehabilitace. Jeho kapacita je až 80 terapií měsíčně.

„V současnosti jde o jediného robota tohoto typu určeného na výuku chůze dětí v Česku. Jeho výroba je totiž velmi náročná mimo jiné i proto, že nastavení musí být flexibilní,“ potvrdila jedinečnost přístroje mluvčí Sanatorií Klimkovice Ivana Gračková.

Výhodou robota je, že simulaci chůze je na něm možné nastavit velmi precizně, přímo na míru konkrétního pacienta.
Fyzioterapeutka Romana Holaňová.

Podle vedoucí fyzioterapeutky Romany Holaňové se chůze s dětmi, které špatně nebo vůbec neovládají dolní končetiny, dosud nacvičovala, a to i s využitím přístrojů, velmi obtížně.

„Výhodou robota je, že simulaci chůze je na něm možné nastavit velmi precizně, přímo na míru konkrétního pacienta. Navíc je zcela bezpečný a eliminuje jakékoli riziko pádu,“ poukázala.

Děti se na robota těší 

Robot je unikátní v tom, že vedle nácviku klasické chůze umožňuje cvičit i podřepy nebo tzv. vojenskou chůzi bez pokrčení kolen. Fyzioterapeut v přístroji pacienta zafixuje v oblasti trupu, pánve a na několika místech dolních končetin.

„Mnozí malí pacienti od narození nezažili pocit ze standardní chůze, většina těchto dětí se pohybuje na invalidním vozíku. Rehabilitace s využitím našeho robota je tak pro ně naprosto novým zážitkem,“ nastínila Holaňová.

První dny zkušebního provozu ukázaly, že už po 15 minutách nácviku chůze jsou děti unavené. I tak se ale na robota těší. Například desetiletý Michal Tereska se snaží cvičit každý den. „Robot mi pomáhá chodit a já pomáhám robotovi, aby se hýbal,“ popsal terapii.

Radost z chůze má i stejně stará Eliška, která má dětskou mozkovou obrnu a dosud mohla chodit jen s chodítkem. „Elišku chůze velmi motivuje. Na robotovi byla šťastná, a když jsme přijeli zkoušet ho podruhé, vyloženě se těšila,“ prozradila její maminka Lenka Trmačová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám