Hlavní obsah

Osobně to pohlídám. Sobotka sám povede po Mládkovi ministerstvo průmyslu a obchodu

Novinky, bja

Premiér Bohuslav Sobotka dočasně povede ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) místo Jana Mládka (oba ČSSD), a to až do sjezdu sociální demokracie, který se koná 12. března. Sobotka to sdělil médiím po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Dodal, že Zeman jeho důvody pro odvolání Mládka přijal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Sešel jsem se s prezidentem republiky, abych ho seznámil se svým návrhem na změnu ve vládě České republiky. Seznámil jsem pana prezidenta s důvody, které mě vedly k tomu, že navrhuji odvolání ministra průmyslu Jana Mládka. Pan prezident akceptoval můj návrh na odvolání Jana Mládka. Současně jsem navrhl panu prezidentovi, abych byl pověřen vedením ministerstva,” sdělil po setkání s prezidentem Sobotka.

Jméno nového šéfa MPO hodlá prezidentovi navrhnout po sjezdu sociální demokracie, který se koná o víkendu 11. a 12. března. Zatím se Zemanem pouze diskutoval o možných adeptech. Tato diskuze ale prý zůstala otevřená.

Konkrétní jména Sobotka sdělit nechtěl s tím, že s kandidáty bude mluvit v příštích dnech. Dodal, že sám vést resort až do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny nechce.

Sobotka chce ohlídat zlevnění dat

Sobotka přiznal, že v současnosti je pro něj prioritou obhájit na sjezdu sociální demokracie post předsedy strany. V čele MPO se premiér zaměří na zlepšení práv spotřebitelů a zlevnění mobilních dat, což si hodlá sám pohlídat.

„Chci si osobně pohlídat, že ta novela bude schválena v takovém tvaru, aby podpořila spotřebitele a aby zvýšila pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a aby pomohla rozhýbat trh s mobilními operátory,” shrnul své představy o zákonu o elektronických komunikacích, na jehož tvorbě Mládek pohořel.

„Zejména se jedná o postoj ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb,” zdůvodnil Sobotka v pondělí svůj návrh na odvolání Mládka. Ten by měl být v čele resortu až do konce února. O jeho nástupci se pouze spekulovalo.

Nejčastěji se přitom skloňovalo jméno tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. Zeman však o jeho osobnosti vyjádřil v úterý při návštěvě Sněmovny jisté pochybnosti. Jeho mluvčí už před tím na Twitteru uveřejnil několik příspěvků namířených ostře proti Prouzovi.

Reklama

Související články

Premiér odvolá ministra průmyslu Mládka

Premiér Bohuslav Sobotka chce odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD. Předseda vlády to oznámil po pondělním jednání vlády. Vadí mu, jak se...

Výběr článků

Načítám