Hlavní obsah

Vláda nesouhlasila s Mládkovým návrhem, aby OKD odkoupil za korunu stát

Novinky, zpe, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet nekývl na návrh ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby státní podnik Diamo koupil podnik OKD, který je v úpadku. Proti se dlouhodobě stavěl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle Mládka se zvýšila hrozba „neřízeného vývoje“.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„Návrh, aby se státní podnik Diamo přihlásil do soutěže o OKD, neprošel. Hlasy ministrů za ČSSD nestačily. Hrozba neřízeného vývoje se zvýšila,“ uvedl Mládek na Twitteru.

Vláda již loni v červenci poskytla OKD půjčku ve výši 700 miliónů korun. Šéf průmyslu nyní navrhoval, aby těžební společnost OKD, která je od května 2016 v úpadku, převzal státní podnik Diamo za jednu korunu.

Jurečka: Nedám bianko šek

Proti bylo jak hnutí ANO, tak lidovci. „Už předem jsme avizovali, že chceme podrobné informace o situaci v OKD. Tyto informace jsme nedostali a já tady nebudu zodpovědně hlasovat o takto závažném kroku, když nemám veškeré informace. Nedám takový bianko šek,“ prohlásil lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. Dodal, že ministerstvo průmyslu mělo návrh zpracovat kvalitněji.

Šéf státní kasy Babiš Novinkám už dříve řekl, že s návrhem souhlasit nebude. „Poté, co stát prodal OKD pod cenou a nečinně přihlížel, jak bylo OKD vytunelováno, tak teď přichází kolega Mládek s návrhem, který by stál daňové poplatníky další peníze. OKD by měl koupit privátní investor. Proces prodeje probíhá, tak nechápu, proč se ho kolega Mládek snaží narušit,” sdělil ministr.

Odboráře rozhodnutí mrzí

„Stát v minulosti nezajistil většinu akcií, pod vlivem státu prodala města své akcie a stát ztratil naprostou kontrolu nad OKD. A tím došlo k tomu, že jsme v situaci, kdy nemáme peníze na technickou likvidaci, nemáme peníze na sociální program a půjčujeme si od státu na provoz a mzdy,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Podle něj je situace velmi špatná.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík je přesvědčen, že bez státní pomoci OKD nepřežije.

Stát udělal podle Pytlíka souvislosti s OKD řadu zásadních chyb. Například nezajistil, aby investor nebo vlastník měl odložené peníze na technickou likvidaci, a mělo to být dáno zákonem. „Stát nekontroluje, co se těží, ani zda jsou zásoby plně využity. Své nerostné bohatství naprosto nekontroluje. V téhle věci je stát totální barbar,“ poukázal odborář.

Vedení OKD nechtělo rozhodnutí vlády komentovat. „V současné době stále probíhá proces hledání strategického investora, který je jednou z klíčových fází reorganizačního procesu. Během tohoto procesu by bylo nekorektní vyjadřovat se k jakýmkoli individuálním nabídkám a návrhům potenciálních investorů,“ zdůvodnil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám