Hlavní obsah

Jaro je za dveřmi, první tažní ptáci se už vrátili domů

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Předvoje tažných ptáků už jsou zpátky v Česku. První skřivany polní již zpozorovali například ornitologové na Rokycansku, o třetím únorovém víkendu zaznamenali i špačky obecné.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Byl spatřen v okolí Rokycan a také v Mirošově, jak obsazuje připravenou budku,“ sdělil Pavel Moulis, předseda rokycanské organizace Českého svazu ochránců přírody.

„Špačci, kteří žijí ve velkých koloniích v kulturní krajině, mají za letu trojúhelníkový obrys. Jakmile přiletí na svá hnízdiště, shromažďují se každého večera na tradičních místech, kde švitoří a zpívají celou noc,“ připomněl Moulis.

Na mirošovském komínu se zabydluje čáp, nemusí však jít o navrátilce z teplých krajin.

„Čápi bílí u nás v poslední době často zimují a tak je možné, že je to ten, který byl v lednu pozorován v nedalekých Strašicích,“ poznamenal Moulis a dodal: „Ke zmiňovaným poslům jara se brzy přidají i čejky, konipasi a hřivnáči, pak přilétnou drozdi, bramborníčci i strnadi rákosní, pozadu nezůstanou ani rehci, budníčci a sluky. V dubnu se objeví první vlaštovky, kukačky, pěnice a dudci. Jako poslední se vrátí ťuhýci, křepelky, rákosníci, rorýsi a žluny.“

Reklama

Výběr článků

Načítám