Hlavní obsah

Babiš, Marksová a Bělobrádek: Členové vlády, kteří nejvíc kašlou na poslance

Novinky, jas, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejmenší účast na sněmovních interpelacích měl loni vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Z 18 termínů byl ve Sněmovně přítomen pouze třikrát. S odstupem následuje ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), která se pravidelných čtvrtečních sněmovních seancí zúčastnila pouze pětkrát. Plyne to z údajů zveřejněných Úřadem vlády.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Andrej Babiš, Michaela Marksová a Pavel Bělobrádek

Článek

Ministři, kteří vydrželi celý loňský rok ve funkci, se mohli zúčastnit celkem 18 poslaneckých interpelací. Ne všichni však byli v každém z termínů poslanci dotazováni.

Ze statistiky plyne, že na ministra financí se zákonodárci obraceli pokaždé, pouze třikrát se však mohli dočkat odpovědi. Ministr se ostatně opakovaně nechal slyšet, že parlament považuje za „žvanírnu”.

Babiš: Odpovídám písemně

„Víte, proč nechodím na interpelace? Protože opoziční politici je zneužívají k vlastní prezentaci a zviditelňování na úkor mě. Vezmou nějaký článek z antibabišovských serverů a začnou mě na tom zkoušet. Aby byli vidět, že si do mě můžou kopnout. Věnoval jsem odpovídání hodiny a hodiny, ale nikdy to nebyla konstruktivní debata, poslanci každou moji odpověď otočili a znovu na mě zaútočili,” řekl Novinkám Babiš.

Dodal, že proto jsou pro něj interpelace promarněný čas. Chce se raději věnovat práci pro lidi.

„A taky se nebudu účastnit divadla, které hraje pan premiér se svými poslanci. Ti ho interpelují s pozitivnímu tématy a on se chlubí. Na to fakt nemám čas. Místo žvanění ve Sněmovně pracuju v době interpelací na ministerstvu,” dodal Babiš.

Respektuje však právo poslanců ptát se ministrů, proto prý odpovídá na všechny interpelace písemně.

Marksová: Systém je špatně nastavený

Michaela Marksová, která u zákonodárců rovněž patřila mezi žádané ministry, se dostavila pětkrát z 15 termínů, kdy na ni byla vznesena některá z interpelací.

Podle ní je současný systém interpelací špatně nastavený. „Musí se zablokovat celé čtvrteční odpoledne. Až ten den ve 12 se vylosují a vy se dozvíte, jestli vůbec na vás nějaká interpelace je. A když ano, neřadí se to logicky podle ministrů, ale vylosovaného pořadí – takže máte třeba číslo 3 a pak číslo 30,“ vysvětlila Novinkám Marksová.

Dodala, že zároveň neví, kdo z kolegů je omluven, takže se interpelace na něj jen přečtou a celá věc se uskuteční rychleji, což ovlivní čas nástupu dalšího zpovídaného ministra. Předstoupení ministrů před Sněmovnu může také urychlit neúčast premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Pokud nedorazí, začínají interpelace na členy jeho vlády dříve.

Vadí jí také neúčast poslanců, kdy mluví k poloprázdnému sálu. „Mnohem efektivnější mi připadají písemné interpelace, pokud jde poslancům o věcnou stránku odpovědi a ne o exhibici před kamerami,“ shrnula Marksová.

Byl jsem omluven, hájí se Bělobrádek

O mnoho lépe si nevedl ani lidovecký vicepremiér Pavel Bělobrádek, který z 10 termínů dorazil čtyřikrát.

„Minulý měsíc jsem byl interpelován, když jsem byl celý měsíc v lázních, takže jsem nemohl sloužit. Byl jsem řádně omluven. Statistiku si nevedu. Ale počítám, že když mě interpelují, když jsem omluven z důvodu nemoci, zahraniční nebo pracovní cesty, že je to zlomyslnost,” řekl Novinkám Bělobrádek.

Stoprocentní účastí se může pochlubit Bělobrádkův stranický kolega, ministr kultury Daniel Herman, který dorazil čtrnáctkrát. Až do svého odvolání se poslancům nevyhýbal ani exministr pro lidská práva a národnostní menšiny Jiří Dienstbier, kterému však stačily tři účasti.

Plnou účast má zatím i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, který však zatím absolvoval interpelace pouze dvakrát.

Slušnou účast si při 14 termínech udržel i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který dorazil odpovídat dvanáctkrát.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl opakovaně za nepřítomnost členů kabinetu kritizován, ve čtvrtek uvedl, že účast je pro ministry povinná. „Požádal jsem proto, aby na interpelacích nechyběli,” dodal na Twitteru.

Statistika účasti členů vlády na ústních interpelacích za rok 2016
interpelace celkemčlen vlády byl interpelovánúčastneúčastúčast
Herman Daniel1814140100%
Dienstbier Jiří*16330100%
Ludvík Miloslav**2220100%
Brabec Richard181412286%
Šlechtová Karla1865183%
Pelikán Robert181613381%
Ťok Dan181612475%
Sobotka Bohuslav181812667%
Stropnický Martin18116555%
Zaorálek Lubomír18137654%
Valachová Kateřina18179853%
Mládek Jan18105550%
Jurečka Marian18146843%
Chovanec Milan181771041%
Bělobrádek Pavel18104640%
Němeček Svatopluk*161661038%
Marksová Michaela181551033%
Babiš Andrej181831517%
Chvojka Jan**2000-
*Datum odvolání z funkce v úřadu 30. listopadu 2016        **Datum účinnosti nástupu do úřadu dne 1. prosince 2016
zdroj: Úřad vlády

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám