Hlavní obsah

Zlatá přilba bude dál pardubická

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Právníci pardubického magistrátu úspěšně uzavřeli jednání, která zaručují, že ochranná známka Zlatá přilba nemůže být Pardubicím nikým a nikdy zcizena. Zdá se to být jako pojistka formální až bezvýznamná, cenu známce dává historie a věhlas tohoto plochodrážního závodu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zlatá přilba, kterou získá vítěz závodu na ploché dráze v Pardubicích

Článek

Město Pardubice tak na sebe vzalo roli veřejné záruky pro případ, že by byla na prodej ochranná známka na Zlatou přilbu, případně anglická verze tohoto výrazu. Uzavřela proto společně s Auto moto klubem Zlatá přilba Pardubice s majitelem ochranných známek smlouvu, podle níž budou mít klub i město na odkup ochranné známky předkupní právo.

Tradice pardubické Zlaté přilby sahá do roku 1929, kdy se z iniciativy Františka Hladěny (1903–1942) uskutečnil na travnaté dráze pardubického dostihového závodiště první ročník.

Ještě čtrnáctkrát pak na slavném závodišti bojovali závodníci na travnaté dráze dlouhé 2400 metrů o cennou trofej, která dala závodu jméno. Od druhého ročníku je Zlatá přilba mezinárodní soutěží, od roku 1964 je pořádána na škvárové dráze plochodrážního stadiónu v Pardubicích-Svítkově.

Jezdí v šesti jezdcích na šest kol

Díky systému více jízd je Zlatá přilba považována za nejspravedlivější na světě. Pardubická dráha je specifická svou délkou a šíří. Závod se jezdí v šesti jezdcích na šest kol, což je světový unikát. Nejedno plochodrážní eso si Zlaté přilby váží více než titulu mistra světa v ploché dráze, někteří světoví šampióni o Zlatou přilbu marně opakovaně usilovali.

„Plochodrážní závod Zlatá přilba s téměř devadesátiletou tradicí patří k akcím, které jsou rodinným stříbrem Pardubic. Ochrannou známku k názvu dnes vlastní třetí osoba a my jsme se společně s Auto moto klubem rozhodli, že smlouvou ošetříme, aby v případě, že vlastník bude chtít známky prodat, měli, klub i město, možnost přednostně značku získat. O Zlatou přilbu rozhodně přijít nechceme,“ řekl Právu primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Dohoda na deset let

Ochrannou známku Zlatá přilba, stejně jako její anglickou verzi Golden Helm, si v roce 2013 zaregistrovala společnost JRM Speedway Factory, která je řadu let partnerem AMK ZP Pardubice při pořádání závodu o Zlatou přilbu.

Smlouva o spolupráci, na které se oba subjekty společně s městem Pardubice dohodly, potvrzuje toto partnerství na dalších deset let. AMK bude moci po dobu spolupráce využívat ochranné známky i název Zlatá přilba.

Společnost JRM Speedway Factory se rovněž zavazuje, že ochranné známky v případě, že ukončí svou činnost v oblasti motocyklového sportu, či v případě, že obdrží nabídku na její odkoupení, nabídne přednostně k odkoupení AMK Zlatá přilba a následně městu Pardubice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám