Hlavní obsah

Psům hrozí v zimě otravy ze špinavého sněhu i fridexu vyteklého z aut

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Majitelé psů by měli podle zvěrolékařů v zimě dávat víc pozor na to, co jejich miláčkové olizují ze země. Zvířatům hrozí zažívací potíže kvůli nečistotám ve sněhu, špatně jim ale může být i z čistého ledu a sněhu, když ho snědí větší množství.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Smrtelné riziko pak přinášejí nemrznoucí směsi do aut. Fridex je totiž sladký a psům a kočkám chutná. Zvířata se k němu mohou dostat třeba v garáži, ale také u zaparkovaného auta na ulici, pokud má závadu na těsnění.

„Včera nás opustila Dora. Zemřela na otravu fridexem, který zřejmě vytekl na ulici z auta, a ona se ho napila. Podle veterináře nejsme jediní, komu se to letos přihodilo,“ napsal nedávno na webu jeden z uživatelů Facebooku.

Smrtelná dávka je u fridexu podle veterinářů docela malá. „U kočky je to jeden mililitr na kilogram její váhy, u psa 4,5 ml na kilo,“ řekl Právu zvěrolékař Jan Minárik z jablonecké kliniky Nisa.

Pokud se psa nepodaří z nějakého důvodu ohlídat, je nutná rychlá léčba

Kromě zažívacích potíží zvíře dělá dojem, že je opilé. Otrava se podle zvěrolékaře může vyvíjet celkem pomalu a příznaky se projeví někdy až po třech dnech.

Odborníci ale varují také před pojídáním sněhu. Kromě toho, že psi se mohou přiotrávit nečistotami z vozovky a posypovou solí, zažívací problémy může způsobit i požití čistého sněhu a ledu ve větším množství. Domácím mazlíčkům pak hrozí například krvavé průjmy a zvracení. Odborníci doporučují dávat větší pozor, držet psa na ulici zkrátka a bedlivě sledovat, k čemu se hrne, a nenechat ho hned všechno sníst.

Alkohol jako protijed

Pokud se psa nepodaří z nějakého důvodu ohlídat, je nutná rychlá léčba. Následuje např. výplach žaludku, infúze a vzhledem k tomu, že fridex způsobuje selhání ledvin, tak rovněž dialýza.

Jako protijed se používá také alkohol – podobně jako u lidí, kteří požili pančovanou lihovinu. Jeden z lékařů oslovených Právem hovořil například o záchraně psa podáním vodky nitrožilně.

Zvěrolékaři se ale shodují v tom, že otrav fridexem v posledních letech ubylo. Důvodem je prý hlavně fakt, že lidé při současných systémech v autech nemrznoucí směs už sami nevyměňují, protože jim to zařídí v servisu, kde jim rovněž zkontrolují chladič.

Majitel po stanovení diagnózy přiznal, že o pozření chladicí kapaliny psem věděl, ale ze strachu před manželkou nám to zatajil
veterinář

Právě poškození a únava materiálu je podle automechaniků oslovených Právem příčinou toho, že se fridex dostane z auta na vozovku. Může se jednat o starý chladič nebo mizerné těsnění.

Pro lékaře z mladoboleslavské kliniky BonaVet sice otrava fridexem není na denním pořádku, na svém webu ale takový případ podrobně popisují v jednom z článků.

Pacientem byl desetiletý český horský pes s ochrnutými končetinami, který měl silnou žízeň, opakovaně ale zvracel a byl dezorientovaný. Ztrácel rovněž citlivost a nereagoval na bolestivé podněty.

Vyšetření ukázalo problém s krví a ledvinami po otravě etylenglykolem (fridex). Tento případ zkomplikoval také fakt, že majitel o otravě věděl, ale zprvu ji zapřel. „Majitel po stanovení diagnózy přiznal, že o pozření chladicí kapaliny psem věděl, ale ze strachu před manželkou nám to zpočátku zatajil,“ píše se v textu. Lékaři i přes rychlou léčbu museli psa utratit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám