Hlavní obsah

Ptačí chřipka se poprvé objevila v zoo, v Liberci uhynula labuť

– Liberec

Veterináři v pátek potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě patřící liberecké zoo. Byla v těsné blízkosti zahrady spolu s dalšími osmi ptáky. Ty v pátek utratili, řekl za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Jde tak o třetí ohnisko choroby v Libereckém kraji a o 27. ohnisko v Česku. Poprvé se nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní veterinární správa ve spolupráci s personálem zoo zpřísňuje dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v zoo, uvedl Majer. Zoologická zahrada zůstává pro veřejnost otevřena, řekl krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta. Voliéry se zatím přikrývat nebudou.

„Labuť byla umístěna spolu s dalšími čtyřmi labutěmi a čtyřmi husami v uzavřené izolaci mimo areál zoologické zahrady. V podvečerních hodinách byli zbývající ptáci v ohnisku v souladu s platnou legislativou utraceni,” uvedl Majer. „Tím, že izolační stáj je dokonale oddělena od ostatních ptáků v zoo i od ostatních ptáků v izolační stáji, tak se to (utrácení) bude týkat jen těch osmi kusů,” řekl Šebesta.

Jako u ostatních ohnisek bude opět stanoveno tříkilometrové ochranné a desetikilometrové dozorové pásmo. Situaci budou veterináři v následujících dnech sledovat, možná přijmou i další opatření. Odborníci z liberecké zoo již před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné. Venku ve voliérách zůstávají jen dravci, sovy a bažanti. [celá zpráva]

První ohnisko v Královéhradeckém kraji

Zoo už učinila některá opatření po nahlášení prvního případu ptačí chřipky v Libereckém kraji, kdy veterináři museli usmrtit 57 opeřenců v malochovu v Turnově na Semilsku.

Veterináři také v pátek potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Královéhradeckém kraji. Jde o malochov ve Žďáru nad Orlicí na Rychnovsku. Šedesát ptáků v něm bylo dopoledne utraceno.

Zatím nebyl zaznamenán přenos viru H5N8 na člověka. Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

Reklama

Související články

Liberecká zoo kvůli nákaze schovala ptáky

Někteří ptáci chovaní v liberecké zoolologické zahradě mají od pondělí domácí vězení. Po objevení ohniska ptačí chřipky přímo v Liberci pochytali pracovníci...

Výběr článků

Načítám