Hlavní obsah

Horáčkovi bude na Hrad pomáhat Drábová a Vášáryová

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Kandidát na prezidenta Michal Horáček ve čtvrtek představil tým svých poradců, kteří mu budou pomáhat v prezidentské kampani. Mezi jmény je například šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či herečka a diplomatka Magda Vášáryová. Horáček řekl, že s těmito osobnostmi počítá i v případě, že by se stal prezidentem.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidentský kandidát Michal Horáček během představení osobností, které mu mají pomoci vyhrát volby.

Článek

„Smyslem kandidatury je přispět k tomu, abychom svou zemi předali lidem v lepším stavu, než je dnes,“ prohlásil Horáček v úvodu tiskové konference. Dodal, že prezident potřebuje dobrou oporu, a představil víc než desítku osobností, kteří mu mají radit při kampani.

Kromě Drábové či Vášáryové budou Horáčkovi pomáhat například profesor Pavel Pafko, bývalý hokejista Robert Reichel či právník Karel Eliáš.

„Znám pana Horáčka dlouho. Vždy, když jsme se potkali, tak jsme diskutovali o budoucnosti střední Evropy. Pro mě jako Slovenku je velmi důležité, jak bude ČR vypadat v budoucnosti,“ řekla Vášáryová.

Horáček uvedl, že nikdo z poradců nepobírá žádný honorář. Podotkl, že s nimi počítá i v případě, kdyby nakonec na Hradě usedl. „Stanu-li se prezidentem, bude každý člen zavázán předložit bezpečnostní prověrku,“ zdůraznil Horáček s narážkou na současného hradního kancléře Vratislava Mynáře.

V týmu je dál například cyklista Leopold König, podnikatel Michal Bláha, filozof Miroslav Petříček či spisovatel a překladatel Miloš Urban.

Gazdík si Drábovou představoval na Hradě

Na tiskové konferenci chyběli Pafko, König i Drábová. Ta odešla těsně před setkání s novináři, podle Horáčka musela narychlo řešit pracovní věci.

Dříve se spekulovalo, že Drábová by mohla být sama jednou z kandidátek na post hlavy státu. Přemlouval ji k tomu šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. „Opakovaně jsem říkal, že Danu přemlouváme, ale ona vytrvale odmítá. Já ji dál přemlouvat nebudu. Je to její rozhodnutí, respektuji to,“ řekl Gazdík Novinkám. Drábová za hnutí STAN kandidovala na podzim v krajských volbách jako dvojka ve Středočeském kraji.

O tom, že bude radit Horáčkovi, prý Gazdík věděl. „S Danou Drábovou jsme o tom mluvili a já si vážím její snahy o odbornou pomoc všem, kdo ji požádají,“ dodal místopředseda Sněmovny.

Podotkl, že to ale neznamená, že Starostové budou na Hrad podporovat Horáčka. „My se budeme snažit najít shodu na kandidátovi s ostatními politickými stranami,“ konstatoval. Dodal však, že Starostové případně rádi pomohou jakémukoli důvěryhodnému kandidátovi.

Kromě textaře Horáčka svou kandidaturu na Hrad už oznámili podnikatel Igor Sládek a aktivista a lékař Marek Hilšer. Účast ve volbách zvažuje i šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Současný prezident Miloš Zeman své rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat, sdělí letos 9. března.

Za Horáčka hovoří poradci, míní Zeman

K výběru Horáčkových poradců se Zeman vyjádřil prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Pan Horáček zásadně neříká žádné názory. Hovoří za něj právě poradci,“ konstatoval.

Veřejnost podle něj prý velmi dobře ví, že paní Vášáryová je fanatickou zastánkyní přijímání migrantů. „Pokud jde o paní Drábovou, jde fakticky o spojnici na Gazdíkův STAN. Připomínám Staromák 28. 10., kdy pánové Gazdík a Horáček zahajovali ruku v ruce volební kampaň. Je zcela zřejmé, že je to celé hra s falešnými kartami,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám